Redaktør: Finanslov er lyserød med lunser til SF og EL

Alt tyder på, at regeringen, SF og Enhedslisten snart kan præsentere en samlet finanslov.

En række delaftaler på ældre-, miljø- og sundhedsområdet er allerede blevet indgået, og den sidste store knast om dagpenge ser ud til at blive løst torsdag.

Flere dele af finansloven ville dog også kunnet have fået stemmer fra Venstre og resten af den borgerlige fløj, og derfor er der ikke tale om en ræverød finanslov, vurderer politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg.

- Finansloven er lyserød. Den er rød, for det er røde partier, der indgår aftalen, men det betyder måske mere, at de har indgået den, end hvor rød den egentlig er, siger han og uddyber:

- Det er regeringens dagsorden, der slår igennem. Sundhedspakken er der ikke stor uenighed om, og den kunne også få støtte fra Venstre. Det er ikke en benhård socialistisk orienteret finanslov, for den ændrer ikke grundlæggende ved eksempelvis dagpengeområdet, så man har ikke for alvor pillet ved tidligere ting, der er lavet med de borgerlige.

Alligevel kan både regeringen og støttepartierne være tilfredse, hvis de som forventet når til enighed.

- Regeringen får mest hjem, mens de andre må vente på, hvilke lunser de kan få her til sidst. Men det er klart, at EL og SF kan vise deres vælgere, at de faktisk kan lægge et pres på regeringen. Det har jo været frustrationen, at regeringen ikke har villet lytte til dem. Det, kan man ikke sige, er et problem længere, siger Troels Mylenberg.

Han kalder det afgørende, at regeringen og venstrefløjen har fundet hinanden.

- Det her betyder rigtig meget for regeringen, SF og EL. Det er det bedst tænkelige og bedst mulige oplæg til et valg. Det har været afgørende at lave den sidste finanslov før valget med dem, som man skal stå sammen med i valgkampen, siger Mylenberg.

Han mener, at det er "et kæmpe problem for regeringen", hvis den ikke får en rød finanslov, fordi strategien er at gå til valg på mere velfærd frem for nulvækst, som Venstre ønsker.

- Socialdemokraterne vil slå på, at de har fået Danmark igennem kriseår med hårde reformer, der nu giver regeringen råd til at slutte af med denne finanslov, der er lidt en gavefinanslov med en sundhedspakke, noget til ældre, noget til børn og i løbet af i dag også bud på, hvordan man kan kompensere på dagpengeområdet, siger han.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip