Redaktør frygter fortsat blokpolitik på Grønland

Udfaldet af de grønlandske koalitionsforhandlinger bliver meget afgørende for Grønlands fremtid.

Det vurderer redaktør på avisen Sermitsiaq i Nuuk, Poul Krarup, efter at Siumut med Kim Kielsen i spidsen ved fredagens valg sikrede sig en snæver sejr foran Sara Olsvig og partiet Inuit Ataqatigiit (IA).

Kun 326 stemmer skilte Grønlands to største partier, og Poul Krarup mener, at alt andet end et samarbejde mellem de to vil sætte landet tilbage.

- For samfundets skyld vil det være det absolut bedste, hvis de går sammen. Der er en masse områder, hvor der ikke skal ret meget til, for at de kan samarbejde, siger redaktøren og fremhæver blandt andet partiernes boligpolitik.

Han mener også, at partierne nok skal kunne blive enige om fiskeripolitikken, som har været et af de store tema under valgkampen.

- IA'erne vil desuden sørge for en økonomisk stabil politik. Et samarbejde mellem de to vil skabe troværdighed og stabilitet overfor udenlandske investorer, og det er netop det, vi har brug for, siger Poul Krarup.

Der findes dog også et alternativ til den brede koalition.

I kulissen står nemlig den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, der i begyndelsen af året forlod Siumut og dannede Partii Naleraq.

Sammen med Siumuts tidligere regeringspartner Atassut kan de tre partier opnå et spinkelt flertal, og det er langt fra usandsynligt, at det ender sådan, mener Poul Krarup.

- Det mest oplagte er, at Kim Kielsen laver et samarbejde med Atassut og Naleraq, hvor han sikrer sig et flertal på ét mandat. Det vil betyde, at vi får en blokpolitik igen, og at vi ikke får de langsigtede løsninger, som landet har så meget brug for, siger redaktøren.

Kim Kielsen erklærede tidligere lørdag, at han som udgangspunkt vil forhandle regeringsdannelse med samtlige partier.

- Jeg har nu talt med samtlige partiformænd, og vi er enige om at indlede samtalerne på mandag. Det er vigtigt at have tid til familien efter en hård valgkamp, lød det fra den tidligere fanger og politimand.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip