Redaktør: Grønlands eneste chance er bredt samarbejde

Indbyggere i Grønland har fredag mulighed for at sætte en ny politisk kurs for landet højt mod nord, der på få måneder er blevet kastet ud i både et politisk og økonomisk stormvejr.

Valget til Inatsisartut, det grønlandske landsting, er en mulighed for de cirka 40.000 stemmeberettigede grønlændere at kræve, at politikerne lægger gammelt nag på hylden og arbejder sammen om en bedre fremtid.

Det vurderer redaktør på avisen Sermitsiaq i Nuuk, Poul Krarup.

- Grønland kan ikke bruge blokpolitik til noget. Vi skal have de to store partier til at arbejde sammen om at lave langsigtede reformer, som kan vende udviklingen. Så må de lave kompromiser på de mindre områder, hvor de er uenige, siger Poul Krarup til Ritzau.

Torsdag aften blev den afsluttende tv-debat mellem partierne holdt. Her stod regeringspartiet Siumut for skud på grund af den kuldsejlede økonomi.

Til det allersidste har partiet forsøgt at skjule et enormt underskud i landskassen til den anden side af valget, men onsdag blev det afsløret, at der kommer til at mangle 275 millioner i budgettet i år.

- Jeg har på fornemmelsen, at økonomien kommer til at afgøre valget, siger Poul Krarup.

Politisk er de to store partier, Inuit Ataqatigiit (IA) og Siumut uenige, når det kommer til fiskeripolitikken og til fordelingen af nye anlægsprojekter i Grønland.

- Men det er steder, hvor de formentlig kan finde et kompromis. Det, der er afgørende for folk, er, hvem der kan skabe arbejdspladser både inden for byggeri, turisme og fiskeri, siger Poul Krarup.

De to spidskandidater til at blive den næste landsstyreformand, Sara Olsvig (IA) og Kim Kielsen (Siumut) adskiller sig mere fra hinanden som personer, end deres politik gør.

- Sara Olsvig er akademikeren, mens Kim Kielsen er mere rundet af fiskeri- og fangerkulturen. De virker begge troværdige på hver sin måde, siger Poul Krarup.

Valget i Grønland blev udskrevet i september, efter at den tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond fra Siumut gik af efter bilagsrod.

Resultatet af valget ventes at stå klart tidligt lørdag morgen dansk tid.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip