Redaktør: Problematisk for Trump - men han lever endnu

Det amerikanske præsidentvalg blev sparket i gang natten til tirsdag dansk tid, da de første vælgermøder - de såkaldte caucuses - blev holdt i staten Iowa.

Her kunne de amerikanske vælgere for første gang danne sig et overblik over, hvilke kandidater der kan regnes for noget frem mod præsidentvalget i november.

Hos Republikanerne blev det til en sejr til den konservative kandidat Ted Cruz. Det betød, at den kontroversielle kandidat Donald Trump måtte lide et nederlag.

Og det passer ham ikke godt, vurderer Anders Agner Pedersen, der er redaktør ved netmediet Kongressen.com, der skriver om amerikansk politik.

- Det var bestemt ikke det, Trump håbede på. Spørgsmålet har hele tiden været, om han kunne følge de gode meningsmålinger op med valgresultater.

- Og det har hele tiden været meningen, at han skulle vinde Iowa, men det skete altså ikke. Det er et problem for ham, fordi han derfor får svært ved at fortsætte sin vinderfortælling, siger Anders Agner Pedersen til Ritzau.

Han dømmer dog endnu ikke rigmanden Donald Trump ude af præsidentræset.

- Det behøver han ikke være. Det spændende bliver nu at se, hvordan han rejser sig ved de næste to valg. Men han skal rejse sig hurtigt, siger Anders Agner Pedersen.

- Men generelt hos Republikanerne er det en triumf for Ted Cruz, siger han.

Hos Demokraterne blev det fuldkomment dødt løb mellem forhåndsfavoritten Hillary Clinton og den 74-årige Bernie Sanders.

Og det er godt nyt for Sanders, vurderer Anders Agner Pedersen.

- Det er lige før, at Bernie Sanders må knibe sig i armen. For ikke mere end et par måneder siden var han bagud med 30 procent i Iowa, og nu bliver det uafgjort.

- Så det er blevet til den triumf for Sanders, som målingerne på forhånd havde vist, og han har fået lukket hullet op til Hillary Clinton, siger Anders Agner Pedersen.

I den republikanske lejr blev det i øvrigt til et overraskende godt valg til Florida-senatoren Marco Rubio, der var tæt på at ende over Donald Trump i Iowa.

- Det er en rigtig god aften for Rubio. Det har været uvist, om han kunne levere, men det kunne han. Det er over forventningerne. Og det er resultatet af en rigtig stærk præstation af ham, siger Anders Agner Pedersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip