Redaktør: S har svært ved score stemmer på bankunionen

Det har været svært for regeringen at beslutte sig i forhold til dansk deltagelse i EU's bankunion, fordi bankernes rolle op til finanskrisen stadig bliver husket af vælgerne.

Sådan lyder vurderingen hos politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg.

Spørgsmålet har ellers været på den politiske dagsorden siden efteråret 2012, hvor forslaget til bankunionen blev fremsat.

Men ifølge chefredaktøren er beslutningen skubbet, fordi det for store dele af regeringen - og særligt Socialdemokraterne - klinger dårligt med internationale bankunioner og pengeinteresser så tæt på en finanskrise, hvis ansvar primært lå hos bankerne.

- Der klinger det lidt hult, og man har svært ved at forklare, hvilke fordele der er ved en fælles europæisk bankunion. Det er også derfor, at det har været svært med alt, der har haft med EU og ikke mindst internationale finansielle spørgsmål at gøre, siger Troels Mylenberg.

- I forvejen har vi en diskussion om dansk deltagelse i euroen, som også har været betændt - ikke mindst fordi man har tabt en folkeafstemning om det i 2000, men også fordi det lugter af, at man vil sælge Danmark, tilføjer han.

Ifølge Børsen har indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard (R) på et lukket middagsmøde mandag aften i forbindelse med Finansrådets årsmøde talt for en dansk deltagelse i bankunionen.

Modsat har de socialdemokratiske regeringspartnerne været mere varsomme med at melde noget ud.

- Det er helt klart ikke noget, som Socialdemokraterne har lyst til at tale om i en valgkamp, siger Troels Mylenberg.

- Det kan godt være, at ledelsen hos Socialdemokraterne synes, det er en god idé med dansk tilslutning. Men de ved, at det ikke er noget, man scorer stemmer på, og at det ikke er noget, man kan overtale danskerne til i en valgkamp.

Til gengæld har De Radikale et ønske om at stå for "fuldgyldig europæisk integration", og derfor kan partiet prøve at vinde stemmer på netop dette område, vurderer Troels Mylenberg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip