Rederiet Norden med blodrøde tal på bundlinjen

Rederiet Norden kom ud af 2014 med et dundrende underskud på 416 millioner dollar. Omregnet til danske kroner efter dagens kurs svarer underskuddet til omkring 2,7 milliarder kroner.

Det er et skrantende tørlastmarked, der har givet Norden de blodrøde tal på bundlinjen.

Norden har i årets løb solgt fem skibe, og det har indbragt 112 millioner dollar, til dagens dollarkurs svarer det til 747 millioner danske kroner.

Konstitueret direktør Klaus Nyborg siger i en kommentar til resultatet, at markedet ikke udviklede sig som rederiet havde forventet.

- Tørlastmarkedet i 2014 gik stik imod forventningerne fra slemt til værre. Norden iværksatte en række tiltag og ryddede op i gamle kontrakter, hvilket kom til at præge årets resultat markant, siger Klaus Nyborg.

Derimod gik det bedre i markedet for tankskibe.

- Tankafdelingen fik det bedste resultat i seks år. Trods et fortsat særdeles vanskeligt tørlastmarked til tiltagene sammen med en god start i tank sikre en betydelig forbedring af Nordens resultat i 2015, siger Klaus Nyborg.

Norden venter ikke, at tørlastmarkedet vil blive meget bedre i år. På nuværende tidspunkt er 65 procent af kapaciteten belagt med ordrer. Markedet for tankskibe vil være på samme niveau som i 2014.

Markedspriserne påvirker også Nordens værdier. Værdien af tørlastskibe er faldet med 13 procent i 2014, værdien af tankskibe med 11 procent.

Når ledelsen i Norden kigger i krystalkuglen for udviklingen i 2015, forventer den et driftsresultat i det store spænd på mellem minus 40 og plus 40 millioner dollar, svarende til 266 millioner kroner.

Samtidig er køb og salg af skibe fortsat en integreret del af rederiets forretning.

Desuden har Norden søsat et spareprogram, hvor rederiet vil se nærmere på skibenes driftsomkostninger og rejseafhængige omkostninger som havneafgifter, udgifter til slæbebåde.

Formålet er at opnå besparelser på 20 millioner kroner over tre år. Omregnet til dagens dollarkurs svarer det til 133 millioner kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip