Reform koster kontorelever 14.000 kroner per fag

Det kan blive en dyr fornøjelse at få en kontoruddannelse for de godt 1000 elever, der ikke starter på uddannelsen lige efter grundskolen. Det er konsekvensen af erhvervsuddannelsesreformen, der træder i kraft næste år, skriver Politiken torsdag.

For at få lov til at starte på kontoruddannelsens anden del skal man nemlig have bestået den første – et grundforløb på otte fag, der svarer til C-niveau på gymnasiet.

Men det grundforløb bliver kun tilbudt de unge, der kommer direkte fra grundskolen. Andre må selv betale for de af grundforløbets fag, som de ikke har eksamenspapir på i forvejen.

Prisen er omkring 14.000 kroner per fag.

- En socialdemokratisk ledet regering er simpelthen ved at indføre brugerbetaling for at starte på en erhvervsuddannelse for alle, der ikke går direkte fra folkeskolen, siger Anne Vang, direktør for erhvervsuddannelserne på Niels Brock.

Hun kalder det et brud på årtiers tradition for fri og lige adgang til uddannelse i Danmark og protesterer sammen med fem andre ledere på landets merkantile uddannelser over ordningen i et debatindlæg i Politiken torsdag.

Professor Palle Rasmussen for Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet undrer sig også over den del af reformen.

- Det er alt for firkantet at skelne så skarpt mellem dem, der kommer lige fra skole, og de andre. Selv om regeringen gerne vil have flere yngre ind på erhvervsuddannelserne, forsvinder de øvrige jo ikke og de skal også helst have en uddannelse, siger han.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) er på ferie og vil ikke kommentere sagen. I et skriftligt svar afviser hun, at der er tale om brugerbetaling.

- De unge skal ikke selv betale for deres fag på C-niveau. En del af eleverne vil have de nødvendige fag med fra tidligere uddannelsesforløb, skriver ministeren til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip