Reformvenlig guvernør vinder præsidentvalg i Indonesien

Den reformvenlige og populære guvernør Joko Widodo er tirsdag eftermiddag udråbt som vinder af præsidentvalget i Indonesien, oplyser landets valgkommission ifølge AFP.

Widodo, som bliver Indonesiens første præsident uden forbindelser til landets autokratiske fortid, vinder komfortabelt med 53 procent af stemmerne.

47 procent går til udfordreren, den tidligere general Prabowo Subianto, der næppe vil erkende at have tabt.

Det længe ventede resultat kommer efter en dramatisk dag, hvor Prabowo vredt har beskyldt Widodos hold for at snyde og desuden annoncerede, at han trak sig fra valgkampen.

Valgets 53-årige vinder siger, at sejren er for hele Indonesiens folk.

- Lad os blive et samlet Indonesien igen, et stort Indonesien. Vi er stærke, fordi vi er ét. Vi er ét, fordi vi er stærke, siger han i en tale fra en traditionel træbåd i havnen i Jakarta.

53-årige Widodo har vundet sine tilhængeres hjerter på grund af sin ydmyge baggrund og hans evne til at kommunikere med den jævne befolkning.

Han er født i et slumområde og arbejdede siden som møbeleksportør.

Widodo er den første præsidentkandidat, der ikke har tilknytning til den tidligere diktator Suharto, mens Prabowo omvendt stod i spidsen for de frygtede specialtropper under Suharto.

Det ventes, at valgresultatet vil blive modtaget med glæde af investorer, der håber, at den tidligere møbelsnedker vil kunne sparke nyt liv i Sydøstasiens største økonomi, der plages af aftagende vækst og et korrupt bureaukrati.

Indonesien er verdens fjerdestørste land målt på befolkningsantallet.

Omkring 190 millioner indonesere havde mulighed for at stemme ved valget, der har verdens største andel af muslimer og er verdens tredjestørste demokrati.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip