Reformvenlige ser ud til at vinde alle mandater i Teheran

Med 90 procent af stemmerne talt op ser det ud til, at den reformvenlige præsident Hassan Rouhanis allierede har vundet alle mandater i den iranske hovedstad, Teheran.

Det meddeler statsligt tv ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Den mest prominente konservative kandidat, Gholam-Ali Hadad Adel, mister formentlig sin plads i parlamentet.

Konservative antivestlige kræfter har hidtil domineret parlamentet. Ifølge iagttagere kan dette valg, der er det første siden den såkaldte atomaftale, blive et vendepunkt for Iran

Atomaftalen er indgået mellem Iran og FN, og altså herunder Irans traditionelle ærkefjende, USA. Dens formål er at forhindre, at landet kommer til at råde over kernevåben.

- Folket har endnu en gang demonstreret sin magt og givet mere legitimitet og styrke til den regering, som de selv har valgt, siger præsident Rouhani ifølge Reuters.

Rouhani håber, han vil blive belønnet for den atomaftale, han har indgået med stormagterne. Det har ført til ophævelse af de internationale sanktioner, og det vil kunne bane vej for økonomisk fremgang i Iran.

Næsten 60 procent af de 80 millioner iranere er under 30 år. Ifølge iagttagere er de ivrige efter at bryde ud af landets isolation.

Der er 290 pladser i parlamentet, og det ser altså ud til, at alle 30 mandater fra Teheran går til den reformvenlige fløj. Det er dog langt fra sikkert, at flertallet i parlamentet vil skifte. De konservative ventes at få mange stemmer ude i nogle af provinserne.

Iransk politik domineres af fraktioner snarere end politiske partier, og derfor er valget i høj grad et valg mellem de moderate kræfter og de mere konservative og fundamentalistiske kræfter i Iran.

Iranerne har også skullet vælge medlemmer til Eksperternes Råd, der skal udpege ayatollah Ali Khameneis afløser som landets øverste leder, hvis han træder tilbage eller dør.

Også her ser de reformvenlige kræfter ud til at have klaret sig godt. Men uanset hvad valgets endelige resultat bliver, vil konservative kræfter stadig have afgørende magt over landet.

Vogternes Råd skal godkende de love, der bliver vedtaget i parlamentet. Rådets opgave er at sikre, at principperne i den islamiske revolution bliver efterlevet, og det udøver en stærkt konservativ indflydelse på landet.

/ritzau/AFP/Reuters

 

Dagens Gossip