Regering dropper barselsbonus til fædre

Regeringen dropper ifølge DR planen om at give en ligestillingsbonus på 100 kroner om dagen til familier, hvor forældrene deler barselsorloven mere ligeligt.

- Der bliver ikke en barselsbonus til mænd, skriver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i en mail til DR Nyheder.

- Vi havde et konkret forslag, som vi lagde frem for Enhedslisten i finanslovforhandlingerne, men det var som bekendt desværre ikke muligt at opnå enighed med Enhedslisten, tilføjer hun.

Regeringen har dermed både droppet at indføre tre måneders øremærket barsel til mænd - som ellers står i regeringsgrundlaget - og ligestillingsbonussen.

Regeringen ønsker stadig, at flere mænd vælger at tilbringe tid med de små i hjemmet, men beskæftigelsesministeren spiller bolden videre til arbejdsmarkedets parter.

- Regeringens ønske er selvsagt stadig, at flere fædre tager orlov, og uafhængigt af finanslovforhandlinger har jeg på fagbevægelsens opfordring undersøgt mulighederne for, at parterne i overenskomsterne kan forhandle sig frem til flere uger med løn til fædre, der holder orlov, skriver Mette Frederiksen til DR.

- Det kræver, at der bliver dispenseret fra princippet om ligebehandling, og det er jeg villig til, hvis arbejdsmarkedets parter sammen beder om det, skriver Mette Frederiksen.

Bonusordningen kom på bordet, da planerne om øremærket barsel blev droppet.

Bonussen skulle dække en del af den lønnedgang, som mange familier oplever, når de holder forældreorlov på barselsdagpenge.

Den skulle give en skattefri bonus på 100 kroner om dagen til de familier, hvor begge forældre holder mindst seks ugers orlov.

Regeringens eget ekspertudvalg på området har dog sået tvivl om, hvorvidt det var nok penge til at få flere mænd til at tage barsel.

Det vakte hård intern kritik i regeringspartierne, da regeringen droppede den øremærkede barsel til fædre.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) forsvarede beslutningen med, at man var blevet klogere på de ulemper, der kunne være ved at øremærke en del af barselsperioden.

Han var helt sikker på, at bonusordningen ville få flere mænd til at tage barselsorlov.

Onsdag har ligestillingsministeren ingen kommentarer til den droppede barselsbonus, men henviser til beskæftigelsesministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip