Regering lægger op til fængselsstraf for Syriens-færd

Regeringen lægger ikke bare op til at tage opholdstilladelsen fra herboende udlændinge, der drager til Syrien og dets nabolande for at deltage i kamphandlingerne på slagmarken.

Den del af Syriens-krigerne, der har dansk statsborgerskab, skal kunne straffes med ubetinget fængsel, hvis de trodser myndighedernes udrejseforbud og tager til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat eller nogle af de oprørsgrupper, der opererer i landet.

Det siger justitsminister Karen Hækkerup (S) til Ritzau.

- Vi har hidtil haft fokus på, at vi gerne ville strafforfølge folk, der er taget derned, men det har vist sig at være svært at rejse sagerne, erkender justitsministeren.

- Så det, vi gør nu, er, at hvis vi får nys om, at udlændinge med ophold i Danmark vil til Syrien, så tager vi kontakt til dem og gør det klart, at konsekvensen er, at de mister opholdsgrundlaget i Danmark, siger hun.

Spørgsmål: Det gælder så for udlændinge. Hvor mange af Syriens-krigerne er udlændinge? Hvor stor en gruppe vil man ramme?

- Man vil selvfølgelig ramme dem, der ikke har dansk statsborgerskab. For dem, der har dansk statsborgerskab, vil vi bruge et andet instrument ved blandt andet at tage deres pas og sige, at de vil få et udrejseforbud. Overtræder de det, vil der være tale om fængselsstraf som konsekvens, siger hun.

Hun understreger, at det vil kræve en lovændring i forhold til i dag.

På spørgsmålet om, hvad hun lægger op til af straframme, svarer Karen Hækkerup, at hun ikke har lagt sig fast på det

- Men det er min tanke , at det skal være en ubetinget fængselsstraf, siger hun.

Spørgsmål: Har man taget for let på det her problem?

- Konflikten har jo forandret sig fra, at vi havde nogen, der ville bekæmpe Bashar al-Assads styre og kæmpe en form for frihedskamp, så er der jo i dag mange, der vil kæmpe for IS. Og med den udvikling må vi sige, at vi ikke vil have at folk rejser ind i de konfliktområder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip