Regeringen er i mindretal om børnecheck

Regeringen kom torsdag i mindretal i sagen om børnecheck til udenlandske EU-borgere, da Folketingets partier gik til afstemning i folketingssalen.

Normalt kan den slags i yderste konsekvens føre til, at en regering går af, men i den konkrete sag får statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lov til at blive siddende. Enhedslisten vil nemlig ikke gå så vidt som at stemme for et mistillidsvotum.

Og udbetalingen af børnechecken til EU-borgere bliver heller ikke ændret, selvom et flertal i Folketinget har stemt for et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at administrere efter VK-regeringens genoptjeningsprincip, som blev indført ved lov i 2010.

Genoptjeningsprincippet betyder, at EU-borgere skal opholde sig i Danmark i to år, før de får ret til danske børnepenge.

Men princippet strider mod EU-reglerne, vurderer EU-Kommissionen, og det må regeringen respektere, fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S):

- Regeringen er forpligtet til at følge lovgivning. Det vil være i strid med de forpligtelser, Danmark har påtaget sig, hvis vi ikke giver borgerne de rettigheder, de har ifølge EU-retten, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip