Regeringen fastholder sit vækstskøn de kommende år

Regeringen holder fast i sin forventning til væksten i bruttonationalproduktet (BNP) for 2014 og 2015. Det fremgår af regeringens udspil til finansloven, erfarer Ritzau.

Regeringen forventer, at væksten i år lander på 1,4 procent, mens væksten ventes at blive 2,0 procent i 2015. Væksten i bruttonationalproduktet er et vigtigt parameter, når man måler aktivitetsniveauet i økonomien.

Fastholdelsen sker, selvom en række bankøkonomer fra Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Nykredit og Sydbank over for Jyllands-Posten i sidste uge ellers vurderede, at regeringen var nødsaget til at måtte nedjustere på grund af den økonomiske udvikling.

Det er kort tid siden, at Sverige nedjusterede sit vækstskøn, ligesom der også bliver tvivlet på Tysklands fremtidige rolle som europæisk vækstlokomotiv. Det er to af Danmarks vigtigste handelspartnere.

Regeringens vækstskøn matcher dermed de tal, den præsenterede i maj i sin Økonomisk Redegørelse.

Dengang nedjusterede man væksten for 2014, blandt andet som følge af et lavere offentligt forbrug og offentlige investeringer, end man tidligere havde estimeret.

Vækstskønnet for 2015 blev ved samme lejlighed opjusteret et nøk i maj, blandt andet, fordi man forventer, at privatforbruget vil stige 2,0 procent.

- Der er bestemt grund til at være optimistisk på dansk økonomis vegne. Der er sket en tydelig bedring på arbejdsmarkedet, og vi ser tegn på, at det private forbrug er på vej op.

- Krisen er ved at slippe sit tag. Både i Europa og herhjemme er der mange tegn på, at væksten er vendt tilbage, sagde økonomiminister Margrethe Vestager (R) ved den lejlighed.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fremlægger sit forslag til en finanslov tirsdag formiddag. De store økonomiske prognoser fremlægger Margrethe Vestager senere på dagen i Økonomisk Redegørelse i Økonomiministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip