Regeringen forlænger den midlertidige grænsekontrol

Danmark vil opretholde den midlertidige kontrol ved den dansk-tyske grænse. Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag på et pressemøde med den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson.

Regeringen forlænger grænsekontrollen med yderligere 20 dage, så den gælder frem til 23. februar, siger Inger Støjberg.

- Vi forlænger den midlertidige grænsekontrol på samme måde som hidtil. Det vil sige med stikprøvekontroller. Det har fungeret efter hensigten, siger Inger Støjberg.

Den midlertidige grænsekontrol blev i første omgang indført 4. januar. Først i ti dage og siden forlænget med yderligere 20 dage. Nu bliver den så forlænget for anden gang.

Ifølge Inger Støjberg sker det af nød, ikke af lyst:

- Grænsekontrollen er nødvendig, fordi Sverige indførte grænsekontrol og transportøransvar på den dansk-svenske grænse, siger Inger Støjberg og tilføjer:

- Det betyder, at vi kunne risikere en stor ophobning af migranter i Danmark. Det vil kunne give en meget ustabil situation i Danmark. Derfor indførte vi grænsekontrollen, og derfor forlænger vi den nu, siger Inger Støjberg.

Den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson roser Danmark for at have handlet hurtigt og effektivt i forhold til at hjælpe svenskerne med at indføre transportøransvar i Danmark.

- Jeg har fremført en tak til Danmark for, at man har været meget hurtige og konstruktive, da der skulle bygges om på Kastrup, siger justits- og migrationsminister Morgan Johansson og tilføjer:

- Det har været og er stadig en vældig dramatisk situation. Vi forsøger hele tiden sammen at finde løsninger.

Han mener, at Europa som kontinent bør kunne tage "et ganske stort ansvar" for at hjælpe de mange flygtninge, som søger mod EU-landene.

- Hvis der kommer en million mennesker til Europa ud af 500 millioner europæere, bør Europa kunne tage ansvar, siger Morgan Johansson.

Senere tirsdag vil Inger Støjberg kontakte EU's kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, som hun endnu ikke har talt med. Dog er EU-Kommissionen blevet informeret per brev.

- Vi har brugt nøjagtig den samme argumentation som tidligere.

- Det er for at sikre, at der ikke sker en ophobning af flygtninge og migranter, som jo ret beset ikke ønsker at være i Danmark, men at komme videre til Sverige, Norge og Finland, men som er forhindret på grund af transportøransvaret, siger Støjberg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip