Regeringen giver 6,6 milliarder til bedre natur

Flere søer, som du kan bade i. Færre vandløb, hvor dyr og planter må kæmpe for livet på grund af urenset spildevand. Og bedre forhold for den sårbare natur og arterne i den.

Det bliver nogle af konsekvenserne af regeringens nye vand- og naturindsats til 6,6 milliarder kroner over seks år, som miljøminister Kirsten Brosbøl (S) præsenterer tirsdag.

- Vi sætter som en del af regeringens Naturplan Danmark en kæmpe indsats i gang til gavn for den danske natur og vandmiljøet, siger Brosbøl.

Og selv om hun ikke skulle være minister efter næste valg, vil det meste af den indsats stadig blive gennemført. Også en Venstre-ledet regering skal nemlig leve op til de overordnede regler i EU's naturdirektiver.

Danmark har haft problemer med EU's naturkrav om renere vand og bedre natur i mere end et årti, og er flere gange blevet truet af EU-Kommissionen med retssager, fordi vi har været for fodslæbende.

Den nye vandindsats bygger ikke mindst på input fra de 23 lokale vandråd med repræsentanter både fra landbruget og de grønne organisationer, som Brosbøls forgænger Ida Auken (SF, nu R) nedsatte.

I Storkøbenhavn og Nordsjælland vil man blandt andet restaurere Birkerød Sø og Teglgård Sø i Hillerød med henblik på at bruge dem som badesøer.

I planerne indgår også bedre rensning af spildevand i landområder, så der, som ministeren udtrykker det "stort set ikke længere udledes urenset spildevand til vores vigtigste vandløb".

Og så skal udledningen af kvælstof til vandmiljøet fra blandt andet landbruget reduceres yderligere. Det skal blandt andet ske med etablering af vådområder, især i Jylland, hvor kvælstofproblemet er størst.

Finansieringen af de to planer fordeles med cirka to milliarder kroner til naturplaner, og cirka 4,6 milliarder kroner til vandområdeplanerne, heraf er 1,8 milliarder til spildevandsindsatsen, primært betalt over vandtaksten.

Både natur- og vandområdeplanerne skal medfinansieres af EU’s landdistriktsprogram.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip