Regeringen gør op med udskældte partistøtteregler

Når partierne og kandidater til folketingsvalgene modtager støtte, skal det være mere tydeligt, hvem der støtter politikerne. Regeringen står derfor nu bag et omfattende opgør med den udskældte lukkethed om den økonomiske støtte til landets politikere.

Ifølge et nyt udspil fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) skal borgerne have langt større indblik i sponsoraterne af partier og enkeltkandidater, skriver Berlingske.

- Vi synes grundlæggende ikke, at danskerne kan være tjent med et demokrati, hvor man ikke i samme grad som i andre lande kan gennemskue, hvordan partierne er finansieret.

- Nu skal gardinerne rulles op, så borgerne kan følge med, siger Morten Østergaard til avisens hjemmeside.

Han vil indkalde til politiske forhandlinger efter påske.

I dag skal man kun oplyse, hvem der lægger mere end 20.000 kroner, men ikke hvor meget de præcis betaler.

Konkret vil regeringen give fuld åbenhed om private donationer helt ned til 10.000 kroner, lokale partiforeningers regnskaber skal være offentligt tilgængelige, og pengeindsamlingsklubber skal ikke længere kunne bruges til at omgå loven.

Halveringen af grænsen sker samtidig med, at selve beløbets størrelse skal offentliggøres, så vælgerne kan se, om en politiker eksempelvis har modtaget 11.000 kroner eller flere millioner kroner fra en donor.

Europarådets vagthund mod korruption, Greco, har flere gange rejst kritik af regeringen for manglende transparens på området.

Dermed kommer Danmark på niveau med de lande, vi normalt sammenligner os med, vurderer Karina Kosiara-Pedersen, der er lektor på Københavns Universitet og medlem af ekspertudvalget om partistøtte, hvis anbefalinger bliver publiceret onsdag.

- Der er en tendens til ensretning af den europæiske regulering på det her område, hvor Grecos anbefalinger bliver fulgt i større grad i de enkelte lande, siger hun.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip