Regeringen har hemmelig dødsliste over bistand

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) har udarbejdet en dødsliste med detaljer om, hvordan regeringen vil trække støtten fra for længst planlagte projekter i verdens fattigste egne for at betale for de mange asylansøgere herhjemme.

Planen er tophemmelig, men blev i weekenden afleveret til SF og Enhedslisten under et "hulemøde" i finanslovforhandlingerne, skriver Politiken tirsdag. De to partier er direkte imod besparelsen på udviklingsbistanden, som udgør 2,5 milliarder kroner næste år.

En betydelig del at den historisk store besparelse sker ifølge Politikens oplysninger på landeprogrammer i Afrika, hvor Danmark har bilaterale aftaler om udviklingsbistand inden for fattigdomsbekæmpelse, der er kerneopgaven for dansk udviklingsbistand.

Spareprogrammet sætter beløb på, hvor meget regeringen påtænker at spare på hvert partnerland og international organisation.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Mogens Jensen, men Udenrigsministeriet oplyser, at der "vil skulle opgives projekter og programmer, som Danmark i samarbejde med partnerorganisationer eller -lande har forberedt gennem lang tid".

Videre skriver ministeriet lige ud, at det vil svække Danmarks diplomatiske muligheder i den tredje verden.

- En så stor omlægning kan ikke gå ubemærket hen, og den vil også få konsekvenser for Danmarks mulighed for at påvirke den internationale udvikling i den retning, vi ønsker, hedder det ifølge Politiken.

SF og Enhedslisten skal bruge en del af tirsdagen på at koordinere indsatsen, inden de går sammen til finanslovforhandlinger hos Bjarne Corydon klokken 18:00.

Milliardbesparelsen på udviklingsbistanden er sammen med dagpengeområdet de store knaster for de to venstrefløjspartier, som regeringen fortsat satser på at indgå finanslovaftale med.

Udviklingsminister Mogens Jensen forklarer i en skriftlig kommentar, at der ikke bliver planer om at lukke hele landeprogrammer.

- Pengene vil blandt andet blive fundet ved at udskyde visse planlagte udviklingsprogrammer, nedjustere den forudsete støtte til en række samarbejdslande og organisationer samt i visse tilfælde annullere planlagte støttebidrag, skriver udviklingsministeren til Politiken.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip