Regeringen har udpeget 10 kæmpe vandkantsprojekter

Møn får en Aquapark, Lolland får en Safari Lodge ved Knuthenborg Safaripark og Ringkøbing-Skjern vil opføre Nordeuropas største badeland.

Det ligger fast, efter at regeringen fredag har valgt ti projekter til i alt fire milliarder kroner, som får dispensation til at bygge direkte på kysterne. Målet er at øge turismen og dermed skabe job i nogle af de områder i Danmark, hvor væksten er lav.

Og de mål vil blive opfyldt, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V):

- Det er 10 projekter, som uden tvivl vil være med til at trække flere turister til de danske kyster og skabe vækst og arbejdspladser lokalt, siger Troels Lund Poulsen.

I alt 38 projekter fra 35 forskellige kommuner har ansøgt om at komme blandt de ti projekter, der får dispensation til at bygge i kystzonen. Blandt dem levede 20 projekter op til kriterierne, og det er halvdelen af dem, som nu har fået deres tilladelse.

Derudover har regeringen vurderet, at yderligere to projekter kan gennemføres inden for de eksisterende regler. Det er en aktivitets og promenadebro i Guldborgsund Kommune og opførelsen af to kyststier i Odsherred Kommune.

Forsøgsordningen med at bygge på kysterne har mødt kritik fra Danmarks Naturfredningsforening, som mener, at flertallet på Christiansborg tager de første skridt til at ødelægge den unikke danske kystnatur, som hidtil har været uberørt.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen deler dog ikke den bekymring:

- Kommunerne har et meget fint blik for, at naturen er deres største aktiv, men også en forståelse for, at der skal være nogle faciliteter, som kan trække besøgende til.

- Jeg er ikke i tvivl om, at forsøgsprojekterne vil betyde, at flere vil få glæde af Danmarks smukke strande og kyster, siger Eva Kjer Hansen.

I dag går den såkaldte strandbeskyttelseslinje ved 300 meter, men det bliver der nu dispenseret for i ti tilfælde for at lokke både danske og udenlandske turister til. Flere af projekterne giver mulighed turisterne mulighed for også at overnatte helt ude på kysten.

Og den mulighed vil regeringen gerne udvide derfor lægger regeringen op til, at udpege ekstra 15 projekter på kysterne.

- Forsøgsordningen har vist, at der er en lang række gode kommercielle projekter rundt om i hele Danmark, der vil kunne løfte kyst- og naturturisme. Regeringen vil derfor indføre en ny styrket forsøgsordning, så flere projekter kan blive en realitet.

- Med Danmarks 7300 kilometer kyststrækning, så er der plads til flere projekter til glæde for alle danskere, siger Eva Kjer Hansen.

Samtidig vil regeringen også udvide ordningen, så det bliver endnu mere attraktivt for investorer at bygge på kysterne.

- Den nye forsøgsordning skal blandt andet sikre, at nye feriecentre kan udlægge sommerhuse, når de bliver etableret. Det er et vækstpotentiale, som den nuværende forsøgsordning ikke har givet mulighed for at indfri.

- Det præcise indhold af den nye forsøgsordning bliver præsenteret sammen med moderniseringen af planloven, siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip