Regeringen øger støtten til Sydsudan med 60 millioner kroner

Fire millioner mennesker i Sydsudan er i akut risiko for hungersnød, og derfor har regeringen besluttet at øge det danske bidrag til Sydsudan med 60 millioner kroner.

Det fortæller Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse efter et besøg i området.

- Jeg talte med folk i en FN-lejr, der var flygtet fra deres hjem. Jeg mødtes med FN og danske nødhjælpsorganisationer, og beskeden var den samme. Situationen er alarmerende. Der skal handles nu, siger Mogens Jensen.

Så sent som i sidste måned betegnede FN's Sikkerhedsråd hungersnøden i Sydsudan som den værste i verden på nuværende tidspunkt.

I henhold til FN's tal er omkring 3,9 millioner mennesker, hvilket er en tredjedel af landets befolkning, ramt af hungersnød på grund af borgerkrig.

Stridighederne i Sydsudan, der blev selvstændigt for tre år siden, brød ud i december, efter en magtkamp mellem præsident Salva Kiir og vicepræsident Riek Machar. Magtkampen afspejler en etnisk konflikt mellem Salva Kiirs Dinka-stamme og Riek Machars Nuer-stamme.

På et møde med Sydsudans udenrigsminister opfordrede Mogens Jensen på det kraftigste regeringen til at stoppe volden og respektere de aftaler, der er indgået mellem regeringen og oprørerne om at stoppe krigen.

Det samme budskab havde ministeren til oprørslederen Riek Machar, som han talte i telefon med i Sydsudans hovedstad Juba.

- Jeg understregede over for dem begge, at der er brug for politisk handling, der kan stoppe volden, og dermed forhindre at deres egen befolkning dør af sult, siger Mogens Jensen.

50 millioner kroner vil gå til danske NGO’ers nødhjælpsarbejde i Sydsudan og Sudan, herunder regionale indsatser til den halve million sydsudanesere, der er flygtet til nabolandene Kenya, Uganda og Sudan.

Derudover støttes Unicefs indsats med mad til underernærede børn med 10 millioner kroner.

Den 65-årige danske topdiplomat Ellen Margrethe Løj blev i sidste måned udnævnt til FN's særlige udsending i Sydsudan af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon. Dermed står hun i spidsen for FN's fredsbevarende mission i landet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip