Regeringen overvejer at bombe i Syrien

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i sin tale ved Folketingets åbning, at regeringen er åben for at se på et bredere mandat for den danske militære indsats mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Ritzau erfarer, at Venstre-regeringen overvejer at bombe i Syrien.

Danske F-16 kampfly er netop vendt hjem efter ét års kamp mod IS i Irak. På grund af nedslidt mandskab og materiel er kampflyene trukket tilbage og erstattet af en radarstation.

Men planen er, at danske kampfly igen skal i luften, og regeringen overvejer i den forbindelse en udvidelse af det danske mandat.

- Vi ser ikke passivt til, når ISIL (et andet ord for IS, red.) brutalt forgriber sig på lokalbefolkningen og fører terrorkrig mod os.

- De danske piloter, mekanikere og det øvrige personale har løst deres opgave fremragende. Nu får de en tiltrængt pause herhjemme. Men når vi sender flyene ud igen, er regeringen åben for at se på et bredere mandat for den danske indsats.

- Jeg håber, at Folketinget er parat til at bakke op. Så vi kan være med dér, hvor vi gør størst nytte. Også med vores kampfly, siger Løkke i sin tale.

- Terror er et onde, vi skal blive ved med at bekæmpe. Målet er fred og fremgang. Så familier ikke bliver tvunget på flugt. Men kan leve i deres eget land.

- Jeg er stolt af Danmark. Et land, der tager ansvar i verden. Hjælper mennesker i nød. Og værner om de værdier, der binder os sammen, lyder det fra Løkke.

Regeringen har lagt op til at placere en radarstation på Al Asad-base i Irak, hvor danske soldater allerede er udstationeret for at træne irakiske regeringssoldater til kampen mod IS.

Alle folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet bakker op om forslaget.

At det skulle blive en radarstation, der blev erstatningen for de syv kampfly, har ligget i kortene, siden det stod klart, at flyene - og ikke mindst det personale, der betjener dem - var nedslidt efter et års indsats.

Der er ingen deadline for, hvornår danske kampfly skal i luften igen. Danske kampfly har hidtil ikke deltaget i bombetogter mod IS i Syrien.

Her kæmper amerikanske kampfly sammen med fly fra sunnimuslimske lande som Tyrkiet, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

/ritzau/

 

Dagens Gossip