Regeringen slækker på PET-kontrol af nydanskere

Skrevet af admin

|

02/07/2014

Dagens topnyheder

Når udlændinge, der er født i Danmark, søger om dansk statsborgerskab, er det fast kutyme, at de tjekkes af Politiets Efterretningstjeneste (PET) for terrormistanke som alle andre andre udlændinge.

Men det skal nu være slut, siger justitsminister Karen Hækkerup (S) til Politiken.

- For det første er det vigtigt at sige, at børn, der er født og opvokset i Danmark, er danske. De får nu mulighed for at få dansk statsborgerskab, og det, tror jeg, er enormt fremmende for deres følelse af at være dansk og for integrationen i det hele taget.

- For det andet: Hvor mange terrorister er det lige, vi ser, der er født og opvokset i Danmark, siger Karen Hækkerup til avisen.

Meldingen kommer, efter at regeringen, SF og Enhedslisten er blevet enige om, at unge udlændinge, de er født i Danmark, skal kunne få statsborgerskab, hvis de enten har taget folkeskolens afsluttende eksamen med et gennemsnit på minimum 02 eller er fyldt 18 år.

Holdningen modtager kritik fra Venstre og Konservative. De to partier mener, at PET fortsat skal kontrollere alle nydanskere, før de bliver tildelt statsborgerskab.

- Det er desværre ikke nogen garanti for, at man ikke har antidemokratiske tilbøjeligheder, at man er født i Danmark, siger Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, til Politiken.

De Konservatives ordfører på indfødsretsområdet, Tom Behnke, mener heller ikke, at man kan være sikker på, at de unge ikke har været involveret i terrorvirksomhed, bare fordi de er født i Danmark.

- Der kan være ganske unge, som på en eller anden måde er involveret, siger Tom Behnke til Politiken.

Efter at der gennem lang tid har været nogenlunde politisk ro om udlændingepolitikken, er det forventet, at det bliver et tema i en kommende valgkamp. Der skal senest være valg til Folketinget i september 2015.

/ritzau/