Regeringen vil give lejere flere rettigheder

Skrevet af admin

24/03/2014

Mest læste i dag

Efter flere end otte års tovtrækkeri under skiftende regeringer er boligminister Carsten Hansen (S) nu klar med et omfattende udspil til forenkling af den omstridte lejelovgivning.

Det skriver Berlingske mandag.

I udspillet lægger regeringen op til, at lejerne får en stribe nye rettigheder, ligesom udlejerne får en række nye forpligtelser, som udløser krasse sanktioner, hvis de ikke overholdes.

Fremover ønsker regeringen bl.a. at gøre det lovpligtigt, at udlejere udfører et til- og fraflytningssyn med tilhørende rapporter. Sker det ikke, kan udlejeren ikke – som i dag – kræve så meget som en krone til at istandsætte lejemålet, når kontrakten udløber.

Derudover vil regeringen også forbyde udlejere at kræve lejemål nyistandsat, når lejekontrakten udløber.

Fremover skal udlejer udelukkende kunne udføre en såkaldt normalistandsættelse, så lejer kun risikerer at skulle betale for eksempelvis nødvendig maling samt tapetsering af vægge og lofter og altså ikke for en omfattende renovering.

- Der er masser af ordentlige, private udlejere, men vi har jo set, at der også findes brodne kar, hvor lejerne er blevet pålagt alt for store regninger ved fraflytning, siger Carsten Hansen til Berlingske.

- Derfor har det været vigtigt for regeringen at sikre lejerne klare rettigheder – samtidig med, at vi gør det nemmere at være udlejer, siger boligministeren, der nu indkalder til forhandlinger om regeringens udspil.

Hos Venstre er begejstringen for udspillet dog til at overse.

- I forhold til det, vi tidligere har hørt fra ministeren, så har dette udspil desværre forrykket balancen gevaldigt til ugunst for udlejerne, siger boligordfører Louise Schack Elholm til Berlingske.

- De sanktioner, der ligger i udspillet, er meget vidtgående, og det bliver sværere og mindre attraktivt at være udlejer,

I den anden side af Folketinget melder SF sig positive over for udspillet, men partiet tager dog et ønske om et loft over huslejestigninger i ældre ejendomme med til forhandlingerne.

/ritzau/