Regeringen vil kæmpe mod brændeafgift

Regeringen vil gøre, hvad den kan, for at det ikke bliver dyrere at sanke brænde for de godt 750.000 danskere med brændeovn.

Det siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF) på et samråd i Folketingets klimaudvalg.

Ministeren undrer sig over, at det overhovedet kan blive en mulighed, at sankebrænde bliver omfattet af en kommende energiafgift, regeringen vil lægge på biobrændsel.

- Da jeg første gang hørte om det, var jeg ved at falde ned af stolen - det var jeg altså. Det er dybt mærkværdigt, siger han.

Også klima- og energiminister, Martin Lidegaard (R), der er i krydsilden sammen med Holger K. Nielsen på torsdagens samråd, har svært ved at se det logiske i afgiften.

- Jeg tror, alle partier er enige om, at det med at afgiftsbelægge sankebrænde forekommer ikke som nogen hensigtsmæssig vej frem, siger han og fortsætter:

- Men det er sådan, at alt skat i Danmark, skal efterfølgende godkendes i EU, for at sikre, at der ikke sker nogen diskrimination. Derfor kan vi ikke udstede nogle garantier andet end den, at det vil vi kæmpe for.

Det primære formål med afgiften, er at fylde et hul i statskassen.

- Efterhånden, som vi bliver mere energieffektive og mere grønne, så får statskassen et hul, og det skyldes simpelthen, at vi har valgt at finansiere vores velfærdsstat blandt andet ved at pålægge vores energiforbrug afgifter, siger Martin Lidegaard.

Skatteministeren garantere, at han og Skatteministeriet vil gøre deres til, at sankebrænde ikke vil blive omfattet af afgiften, som vil blive "nærmest umulig" at indkræve og kontrollere.

- Bare at administrere det ville jo give grå hår og tiks hos alle i Skatteministeriet, siger han.

I 10 år har sankebrænde kostet cirka 150 kroner plus moms pr. rummeter. Hvis sankebrænde bliver omfattet af afgiften, vil det betyde en prisstigning på godt 165 kroner pr. rummeter, så prisen fordobles.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip