Regeringen vil sætte en kvart milliard af til nødhjælp

Ikke siden Anden Verdenskrig har så mange personer været på flugt, som det er tilfældet i verden i dag.

Det er årsagen til, at den danske regering vil omlægge en del af udviklingsbistanden til akut nødhjælp til folk med behov for basale fornødenheder som mad, medicin og tag over hovedet.

Planen er at tage penge fra den langsigtede bistand til Vestafrika og bruge en kvart milliard på akut nødhjælp i verdens brændpunkter.

- Der er i dag mere end 51 millioner flygtninge og internt fordrevne på globalt plan. Det er det højeste antal siden Anden Verdenskrig, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

- De mange ofre for konflikt har brug for, at vi viser vores solidaritet. Men de humanitære kasser er tomme. Jeg håber derfor, at Folketingets partier vil bakke op om, at vi nu afsætter yderligere 250 millioner kroner for at imødekomme de akutte behov, fortsætter ministeren.

Han peger på den humanitære krise i Irak som et stort problem, ligesom at folk lider nød i Syrien, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik. Alle fire steder er af FN defineret som værende i den højeste humanitære krisekategori.

- Ud over de fire megakriser er situationen i Gaza også blevet stærkt forværret, FN advarer om alvorlig risiko for hungersnød i Somalia, og så skal der sikres nødhjælp til de såkaldte glemte kriser, hvor behovene er store i eksempelvis Yemen, Darfur i Sudan og Den Demokratiske Republik Congo, siger Mogens Jensen.

De ekstra midler til nødhjælp vil hovedsageligt blive taget fra udviklingsbistanden til Ghana. Her er der blevet frigjort midler på grund af den "usikre makroøkonomiske situation", lyder det.

Regeringen vil bede Finansudvalget godkende omlægningen.

/ritzau/