Regeringen vil sende transportfly og livvagter til Irak

Regeringen vil bidrage med et Hercules-fly, et antal livvagter og andet logistisk mandskab til Irak. Men det bliver måske ikke kun nødhjælp, der skal flyves med. Hercules-flyet vil også kunne transportere våben, erfarer TV2 News.

Folketingets Udenrigspolitiske Nævn er torsdag eftermiddag blevet orienteret om sagen på et møde med deltagelse af udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Det sker, efter at formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Mette Gjerskov (S), onsdag bekræftede, at Folketingets partier skal hastebehandle forslaget om det danske transportbidrag.

- Statsministeren har skrevet til Folketinget, at man på anmodning fra USA vil sende et dansk transportbidrag til Irak. Jeg har forstået, at der er tale om et Hercules-fly, sagde Mette Gjerskov onsdag.

Amerikanerne har ifølge Ritzaus oplysninger takket ja til at lade et dansk Hercules-fly deltage i den humanitære indsats i det nordlige Irak, hvor en halv million mennesker ifølge FN er drevet på flugt af den voldelige, islamistiske gruppe Islamisk Stat.

Men flyet ser altså også ud til at få lov til at transportere våben. Torsdag klokken 12 samledes Udenrigspolitisk Nævn for at blive orienteret om regeringens forslag.

Næste skridt er, at Folketingets partier indkaldes for at behandle beslutningsforslaget onsdag den 27. august.

Og det haster med at få flyet på vingerne:

- Den humanitære situation i Nordirak er ganske forfærdelig. Islamisk Stats fremfærd er så ufattelig brutal, at jeg ikke tror, vi ser noget lignede i verden på nuværende tidspunkt på trods af, at man må sige, at verden har stået i flammer hen over sommeren.

- Det her en meget, meget alvorlig situation, og derfor tror jeg, at Folketinget vil være velvilligt indstillet over for at behandle det her som en hastesag, sagde Mette Gjerskov onsdag.

For en uge siden meddelte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at regeringen er parat til at bidrage til USA's humanitære operation i det nordlige Irak.

Ifølge statsministeren tegnede der sig allerede i sidste uge et flertal for at sende det danske bidrag af sted til Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip