Regeringen vil sikre demokratisk dannelse i friskoler

Skrevet af admin

11/03/2016

Dagens topnyheder

Regeringen styrker tilsynet med friskoler, fordi det ikke længere er nok at lade en tilsynsførende eller forældrene tjekke skolens kvalitet.

Venstres uddannelsesordfører, Anni Matthiesen, påpeger at børnene ifølge friskoleloven skal lære demokratisk dannelse.

- Vi skal have strammet tilsynet med de frie skoler. Vi skal finde løsninger, som også kan fange nogle rådne æbler i kassen.

- Der er helt klare regler om, at man skal leve op til demokratisk dannelse i vore frie skoler, siger Anni Matthiesen

Allerede i november 2015 krævede børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skærpet tilsyn.

Jylllands-Posten refererede en rundspørge, der viste at en lærer på en kristen friskole fører tilsyn med kristne friskoler.

En lærer på en Rudolf Steinerskole tjekker andre Steiner-skoler, og en forstander på en friskole for indvandrerbørn fører tilsyn med andre indvandrerfriskoler.

- Vi kommer til at stramme reglerne, og det har jeg talt med skolerne om, sagde Ellen Trane Nørby dengang til Jyllands-Posten.

- Vi bliver nødt til at sikre os, at tilsynene er uvildige nok, og at de tilsynsførende tør løfte en pegefinger, hvis de oplever noget, som ikke er godt nok.

I dag vælger forældrebestyrelsen, hvem der fører tilsyn med skolen. Den tilsynsførende skal være certificeret og godkendt af ministeriet, påpeger Anni Matthiesen.

- Vi må sikre, at der leves op til de krav, vi allerede har. Vi går tilsynsreglerne igennem. Er der nogle steder, hvor vi kan ramme nogle ting, men så vi fortsat kan drive frie skoler, siger Anni Matthiesen.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, kræver også skærpet tilsyn, efter at TV2 har afsløret, at en forening bag en moské får offentligt tilskud som socialt værested med fysisk aktivitet for børn.

Pengene kanaliseres imidlertid over i en koranskole.

/ritzau/