Regeringen vil stramme rådighedskravet for ledige

Ledige skal ikke loppe den på dagpenge. Tværtimod vil jobreformen tjekke endnu stærkere, om ledige står til rådighed og søger job, som de får anvist af a-kassen eller jobcentret.

Det fastslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i forbindelse med regeringens udspil til en beskæftigelsesreform "Vejen til varig beskæftigelse - den enkelte i centrum".

- Derfor ligger der også i udspillet en styrkelse af rådighedsforpligtelsen ud fra devisen, at den, der kan, selvfølgelig skal, siger Mette Frederiksen.

Det koster årligt 2,3 milliarder kroner at føre aktiv arbejdsmarkedspolitik.

- Derfor kan Venstre ikke spare fire milliarder kroner på området, mener hun.

- Rådigheden - det at søge arbejde hurtigt og bredt og stå til rådighed for arbejdsmarkedet hver eneste dag - er en meget væsentlig del af fundamentet for den aktive arbejdsmarkedspolitik, påpeger Mette Frederiksen.

Regeringen vil stramme kursen, så ledige mister dagpenge, hvis de udebliver fra et tilbud eller pjækker fra job. Jobcentret eller a-kassen kan kræve, at arbejdsløse deltager i tilbud, som skal tjekke, om de vil tage et arbejde.

- Hvis man bare bliver væk, kan man blive trukket i dagpenge fra den første dag, da man ikke møder op til de aftaler, man selv har indgået. Det sker ud fra devisen: Ret og pligt. Har man lavet en aftale, skal man også leve op til den, siger Mette Frederiksen.

- Sådan er det også på arbejdet. Hvis man ikke møder onsdag morgen, så er der ingen, der gider udbetale løn til én, siger Mette Frederiksen.

Ifølge udspillet skal jobcentret orienterer a-kassen, hvis centret betvivler, at ledige står til rådighed. På nettet skal ledige selv booke samtaler med jobcentret og a-kassen.

Ledige registreres i en joblog på Jobnet.dk. Her kan arbejdsløse, jobcentre og a-kasser se, om ledige søger job, fremgår det af regeringens plan.

/ritzau/

 

Dagens Gossip