Regeringens mand vinder Tanzanias omstridte præsidentvalg

John Magufuli fra Tanzanias regerende parti vinder sidste søndags præsidentvalg, oplyser landets valgkommission ifølge Reuters.

- Jeg erklærer hermed, at John Pombe Magufuli, leder af Chama Cha Mapinduzi-partiet (CCM), er valgt til præsident fra Tanzanias forenede republik, siger valgkommissionens formand, Damian Lubuva.

CCM har haft magten i Tanzania i over 50 år.

Oppositionen protesterer og hævder, at dens kandidat, Edward Lowassa, har vundet.

Oppositionspartierne var ellers for første gang i landets historie gået sammen om at støtte én kandidat, den tidligere premierminister Edward Lowassa, som brød ud af CCM i juli, da partiet ikke længere ønskede ham som leder.

Lowassa har bedt om en omtælling af stemmerne i landet, som betragtes som et af Afrikas mest politisk stabile lande.

Formanden for landets valgkommission fortæller på et pressemøde, at Magufuli har sikret sig 58 procent af stemmerne, mens Lowassa kun fik 40 procent.

Chadema, som er et ledende parti i Ukawa-koalitionen der støtter Lowassa, afviser valgresultatet, fortæller en kilde i valgkommissionen.

Lowassa og Magufuli har tiltrukket store menneskemængder til valgmøder. Begge parter har lovet at skabe flere job, hjælpe de fattige, slå ned på korruption og sikre at landets store råstofressourcer kommer hele befolkningen til gode.

To uafhængige meningsmålinger, som blev foretaget inden afstemningen startede, viste en føring til til Magufuli. CCM bevarede også sit parlamentariske flertal.

/ritzau/

 

Dagens Gossip