Regeringens studieplan vil koste KU 175 millioner

Det vil koste Københavns Universitet (KU) 175 millioner kroner om året i færre bevilger fra 2019, hvis regeringens nye plan om at sætte et loft over, hvor mange studiepladser universiteterne kan udbyde, bliver fuldt implementeret.

Det svarer til 10 procent af statens samlede bevillinger til uddannelse, skriver KU i en meddelelse mandag.

De nye beregninger vil ifølge universitetet betyde lukning af nogle uddannelser og påvirke kvaliteten af andre.

- Det er en alvorlig situation for mange fag. Og man må spørge, hvor disse penge forsvinder hen, hvis regeringen står fast på, at det ikke er en spareøvelse, siger bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen i en pressemeddelelse.

Han opfordrer uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) til at finde en bedre løsning.

Regeringen vil justere antallet af studiepladser på de uddannelser, hvis dimittender har været ramt af høj arbejdsløshed i længere tid. På tre år skal 2365 studiepladser skæres væk på universiteterne.

Tabet af de mange millioner vil ifølge universitetet fjerne grundlaget for mange uddannelser. Det er fag som bioteknologi, biokemi, human ernæring og geoscience og flere sprogfag, som vil få tabene at føle. Fag, som virksomhederne i høj grad efterspørger kandidater fra, skriver KU.

Bestyrelsesformanden siger, at han er enig i, at uddannelse skal føre til job, og han har ikke noget imod, at optaget på universiteterne reduceres. Men nedskæringen skal ske på en "mere kontrolleret måde".

- Det er ikke klog uddannelsespolitik at beskære studiepladser uden skelen til aftagernes forventninger til den nære fremtid, eller til om fagene bliver for små.

- Vi er nødt til at gå i dialog med aftagerne, så vi ikke hæmmer de erhverv, der er i vækst. Det, er jeg bange for, vil ske, hvis denne plan føres ud i livet, siger Nils Strandberg Pedersen.

KU har regnet med, at bacheloroptaget vil blive reduceret med 1200 pladser i 2015, og at der vil ske et fald på 918 pladser på kandidatuddannelserne mellem 2015 og 2017.

/ritzau/

 

Dagens Gossip