Regeringspartier erkender: Integrationen er ikke god nok

Integrationsindsatsen skal i højere grad have beskæftigelse og selvforsørgelse som mål.

Sådan lyder det fra regeringspartierne Socialdemokraterne og de Radikale, efter at nye tal viser, at indvandrere fra ikke-vestlige lande i dag koster samfundet to milliarder kroner mere, end tilfældet var i 2010.

Og siden 2008 er antallet af indvandrere fra ikke-vestlige lande, som modtager forsørgelse, vokset med 35 procent. Sidste år nåede antallet knap 100.000 fuldtidspersoner, viser en analyse fra ugebrevet Mandag Morgen.

- Tallene taler for sig selv, siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Reissmann.

- For mange står uden for arbejdsmarkedet, og man kan så bare konstatere, at indsatsen ikke har været effektiv nok, siger hun.

- Vi kommer til at se på, om man i nogle kommuner kan gøre det bedre og dele erfaringer med de kommuner, der gør det godt, siger hun.

Det samme lyder fra de Radikales Nadeem Farooq.

- Vi har gjort mange ting, siden vi trådte til, men vi må erkende, at der skal mere til, siger han.

- Vi har nok et stykke hen ad vejen tænkt, at indvandrere automatisk kom med, når vi lavede reformer, men det ser jo ikke ud til at være tilfældet.

- Vi skal i endnu højere grad holde fokus på, at integrationen skal være målrettet mod selvforsørgelse og beskæftigelse, siger han.

I regeringsgrundlaget fra 2011 hedder det ellers netop, at regeringen vil have "mere fokus på effekten" af integrationsprojekterne, at "flere skal klare sig uden forsørgelse" og at puljer og projekter "der ikke virker, skal saneres" - altså stort set det samme som partiernes melding i dag.

Men det betyder ikke, at indsatsen har slået fejl, mener Mette Reissmann.

- Selvfølgelig er indsatsen ikke slået fejl. Men det her tager tid. Det handler om uddannelse og jobskabelse og en masse ting, som man ikke løser på en formiddag, siger hun.

- Og man skal huske på, at vi har været gennem en økonomisk krise, og at østarbejdere har været med til at absorbere nogle job, som udlændinge måske ville kunne få, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip