Region hjælper turismeforening med stort Eurovision-lån

Region Hovedstaden har på et regionrådsmøde tirsdag aften bevilget et ekstraordinært driftstilskud på 46 millioner kroner til Wonderful Copenhagen, der skal dække en del af et kæmpe underskud ved Eurovision, det internationale melodi grand prix, der i maj blev afholdt i København.

- Det var det ansvarlige at gøre. Var vi ikke gået ind og trådt til, ville vi risikere, at det selskab, der stod bag det her store underskud, var gået konkurs, og så ville en masse mennesker være i klemme, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til DR Nyheder.

Wonderful Copenhagen skal efter planen betale de 46 millioner kroner tilbage via reduktion i regionens grundtilskud til turismeorganisationen over de kommende syv år.

Kun Enhedslistens fem medlemmer i regionsrådet stemte imod bevillingen.

Samtidig har Region Hovedstaden besluttet at indstille erhvervsmanden Peter Højland som kandidat til den ledige bestyrelsesformandspost i Wonderful Copenhagen, efter at Michael Metz Mørch har trukket sig som formand som følge af Eurovision-skandalen.

Det socialdemokratiske regionsrådsmedlem Per Seerup, der mandag blev udpeget som fungerende bestyrelsesformand i Wonderful Copenhagen, er tilfreds med indstillingen af Peter Højland som ny bestyrelsesformand.

- Det er meget positivt, at der hurtigt har kunnet opnås en bred politisk enighed om Peter Højland som kandidat til bestyrelsesformand for Wonderful Copenhagen. Det er en kolossal styrke, kandidaten dermed har bag sig, siger Per Seerup.

Region Hovedstaden giver hvert år 41 millioner kroner i støtte til Wonderful Copenhagen.

Bestyrelsen i Wonderful Copenhagen besluttede mandag selv at dække op til 12 millioner kroner af det 58 millioner kroner store underskud, som turismeorganisationens projektselskab ESC 2014 stod tilbage med efter Eurovision-sangdysten på Refshaleøen.

Samlet set blev Eurovision-sangdysten en dyr affære. Der var oprindeligt budgetteret med 34,6 millioner kroner, men Eurovision kom til at koste hele 112 millioner kroner, hvilket var mere end tre gange så dyrt som forventet.

Der er især ombygningen af B&W Hallerne på Refshaleøen, der har kostet dyrt. Man havde regnet med, at ombygningen ville koste 18 millioner kroner, men regningen havnede på næsten 90 millioner kroner.

I forbindelse med budgetoverskridelserne blev den projektansvarlige fra Wonderful Copenhagen i projektselskabet ESC 2014 fyret.

Wonderful Copenhagen stod sammen med DR, Region Hovedstaden, Københavns Kommune og ejendomsselskabet Reda for værtsbyen på Refshaleøen.

/ritzau/