Regioner får skarp kritik for tilsyn med forskningspenge

25/02/2015 17:53

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der er hård kritik til regionerne fra Statsrevisorerne for "helt utilstrækkeligt tilsyn" med hospitalernes brug af eksterne forskningsmidler.

Kritikken kommer på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse af, hvordan hospitalerne bruger forskningsmidler fra private organisationer, fonde og virksomheder. Den lyder, at hverken hospitalerne eller regionerne har levet op til deres ansvar.

- Statsrevisorerne kritiserer skarpt hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler, som er udtryk for en særegen forvaltningskultur, hvor man ikke har tilstrækkeligt fokus på at overholde gældende retningslinjer.

- Statsrevisorerne kritiserer, at regionernes tilsyn har været helt utilstrækkeligt, lyder det i Statsrevisorernes udtalelse.

Ifølge Statsrevisorerne er problemet blandt andet, at hospitalernes ledelse og interne kontrol ikke har sikret, at basale retningslinjer for brugen af forskningsmidlerne er blevet overholdt.

Retningslinjer, der for eksempel skal sikre, at pengene bliver brugt til relevante formål.

Og "på alt for mange bilag" har man slet ikke anført formålet med eksempelvis restaurantbesøg eller indkøb af it, hvilket da heller ikke har undgået Statsrevisorernes kritiske blik.

Ifølge Venstres statsrevisor, Kristian Jensen, skal der nu strammes op.

- Det ser ud til, at der ikke er nogen steder, hvor man har forvaltet efter reglerne for brug af forskningsmidler. Det har været for meget tagselvbord, og det skal holde op, siger han.

Hospitalernes indtægter til forskning var i 2013 cirka 1,6 milliarder kroner. Heraf kom over halvdelen fra private forskningsmidler.

Rigsrevisionen har undersøgt danske lægers brug af forskningsmidler, blandt andet efter at Morgenavisen Jyllands-Posten har afdækket, hvordan fremtrædende overlæger i Region Hovedstaden har brugt forskningsmidler til private og ekstravagante formål.

/ritzau/