Regioner: Prisaftale på sygehusmedicin er et gennembrud

Meget tilfredsstillende.

Sådan lyder det fra formand for Danske Regioner Bent Hansen (S), efter at en ny aftale mellem Danske Regioner, sundhedsministeren og Lægemiddelindustrien betyder, at prisen på sygehusmedicin bliver sænket med ti procent.

- Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at vi har fået det, vi har krævet, nemlig et tocifret rabat. Nu får vi nogle bedre priser, og det betyder, at vi kan bruge pengene med større omhu.

- Der er jo et voldsomt pres på vores sundhedssystem. Så det er meget tilfredsstillende, at det nu lykkedes at få en bedre rabat end tidligere.

Aftalen betyder, at de officielle listepriser på sygehusmedicin reduceres med i alt ti procent i perioden fra 1. april 2016 til 31. marts 2019. Tidligere har aftaler reduceret listepriserne med fem procent over tre år.

Aftalen betyder også, at priserne fremover vil blive beregnet igen, når medicinen introduceres i henholdsvis seks og ni udvalgte europæiske lande.

Det sker ikke i dag, hvor priserne låses fast, når medicinen er markedsført i tre ud af ni lande, som Danmark sammenligner sig med.

Spørgsmål: Hvor meget betyder ti procent egentlig – hvor meget kommer patienterne til at kunne mærke det?

- Forhåbentlig kan vi undgå nogle sparerunder og kan spare et trecifret millionbeløb over perioden. Så kan vi bruge pengene på andre ting end bare medicin.

- Jeg synes, at vi har fået et gennembrud, og det er vi i regionerne rigtig glade for.

Men ifølge Bent Hansen er et prioriteringsinstitut stadig vejen frem.

- Det ændrer den her aftale ikke på. Det, et prioriteringsinstitut skal se på, er kvaliteten og fagligheden i forhold til nye præparater. Og jeg håber, at det inden for rimelig kort tid kan blive præsenteret.

Sådan lyder det ikke fra Danske Patienter, som mener, at det er på tide at begrave prioriteringsdiskussionen. De roser sundhedsministeren for den nye aftale.

- Prisaftalen er et skridt i den rigtige retning, og derfor må det være på tide af begrave idéerne om prioriteringsmodeller, der bryder med de grundlæggende principper om lige adgang til behandling, lyder det fra formand Lars Engberg i en pressemeddelelse.

Men ifølge Lægemiddelindustriforeningen vil aftalen sikre regionerne et råderum.

- De aftalte markante prisreduktioner bidrager til at give regionernes politiske og lægefaglige ledelser økonomisk råderum til forsat at prioritere anvendelsen af nye moderne lægemidler.

- Prisloftaftalen er dermed et væsentligt redskab i bestræbelserne for at sikre patienterne hurtig adgang til den bedste og nyeste medicinske behandling, lyder det fra koncernchef Ida Sofie Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip