Regionerne vil sætte sig på offentligt byggeri

De nærmeste år bliver der brug for omkring 24.000 faglærte håndværkere alene til de mange planlagte, store offentlige anlægsbyggerier som netbaner i de større byer.

Skal de mange nye byggejob ende på danske hænder, er der akut behov for en koordineret indsats med at omskole og uddanne til bygge- og anlægsbranchen.

Det mener Danske Regioner, som har generalforsamling torsdag.

- Alternativet er, at mange job går til udenlandsk importeret arbejdskraft. Lad os dog i stedet sørge for, at danske lønmodtagere får glæde af det offentlige byggeboom, siger næstformand i Danske Regioner Carl Holst (V).

- Ikke ved at vi, som nogen partier ønsker, lukker grænserne ned. Men ved at vores egne lønmodtagere bare er de bedst rustede til opgaven.

Han efterlyser en ekspres opkvalificering af arbejdsstyrken, så flere ledige får gavn af efterspørgslen på arbejdskraft, som der allerede er, og der kommer mere af i byggebranchen.

Jobcentre, uddannelsessteder og erhvervsfremmeaktører skal have koordineret deres viden og indsatser, så beskæftigelsen får størst mulig udbytte af de offentlige byggeri.

Regionernes mener, at de skal stå i spidsen for at koordinere indsatsen via de regionale vækstfora.

Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri er det en totalt overflødig idé:

- Lad være med at sætte noget i gang, som findes. Vi er allerede i gang med en stor indsats på området sammen med de fire landsdækkende beskæftigelsesregioner, siger Louise Pihl, der er uddannelses- og arbejdsmarkedspolitisk chef i brancheorganisationen Dansk Byggeri.

- Det sidste, vi har brug for, er at få indført endnu et politisk lag i beskæftigelsespolitikken, som pt. ligger fint hos kommunerne og med Beskæftigelsesministeriet som øverste ansvarlig, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip