Regnskovens dyr er truede. Danske forskere tæller dem.

Skrevet af John Meyer

15/12/2012

Dagens topnyheder

Det er vanskeligt at danne sig et præcist overblik over, hvor mange dyrearter der faktisk findes på kloden. Det er nu lykkedes et internationalt forskningsteam med deltagelse af medarbejdere fra bl.a. Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, at tælle langt de fleste dyr i en lavlands-regnskov i Panama ved omhyggeligt arbejde og en smart regnemetode. Resultatet er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.
Det er leddyrene, som bl.a. dækker over tusindben, edderkopper og insekter, der er blevet talt. Denne gruppe af dyr overgår i antal alle andre dyregrupper tilsammen.


Begrænset viden
Størstedelen af arterne lever i regnskoven, men forskernes viden om deres artsrigdom i de tropiske skove er meget begrænset. Forholdene er vanskelige at arbejde i, og tidligere studier har kun set på enkelte grupper af leddyr eller kun fokuseret på enkelte lag i skoven, f.eks. skovbunden. I det nye studie, hvor over 100 forskere har været involveret, er der i et begrænset område af San Lorenzo-skoven i Panama omhyggeligt blevet indsamlet dyr fra skovbund til toppen af trækronerne med en lang række forskellige metoder.


Helt præcist lykkedes det forskerne på blot en halv hektar regnskov at indsamle over 6.000 arter af leddyr, heriblandt mange ukendte for videnskaben. Ved at ekstrapolere eller gange dette antal til hele skoven, som er 6.000 km2, har forskerne beregnet, at der ca. findes 25.000 forskellige arter af leddyr i den pågældende regnskov. På verdensplan vurderer man, at der findes omkring 6 millioner forskellige arter af leddyr.
Det indsamlede materiale er meget stort, og med artiklen i Science er arbejdet kun lige begyndt. Foran ligger mange timers og års arbejde til eksperter for de forskellige edderkoppefamilier.