Rekord: Kinesisk buddha solgt for 13,6 millioner kroner

En siddende kinesisk buddha med lukkede øjne har fredag indbragt ejeren svimlende 13,6 millioner kroner ved en auktion hos Lauritz.com.

Hammerslaget faldt efter en nervepirrende nervekrig på buddhaen i forgyldt bronze, Chien Lung 1736-1795, mellem to internationale bydere, oplyser auktionshuset.

Det er det højeste hammerslag nogensinde hos Lauritz.com, og ifølge auktionshuset også et af de højeste historisk set i den danske auktionsverden.

Buddhaen er 55 centimer høj og vejer 19,2 kilo. Den stammer fra en samling efter telegrafbestyrer og kunstsamler Sophus Black, der gjorde tjeneste i Kina og Hongkong i perioden fra 1902 til 1931.

Det er ikke første gang, Lauritz.com har buddhaer under hammeren.

- Vi har tidligere solgt fra Sophus Black-samlingen med stor succes.

- Som andre internationale auktionshuse ser vi en eksplosiv efterspørgsel på kinesisk kunst og antikviteter af denne kvalitet, siger Mette Rode Sundstrøm, auktionshusets administrerende direktør, i en pressemeddelelse.

Hun oplyser, at priserne på kinesisk kunst stiger voldsomt i øjeblikket, og derfor slog auktionshusets vurdering på 250.000 kroner for det kunstneriske vidunder slet ikke til.

- Det viser, at auktionsverdenen er både uforudsigelig og overraskende. Priserne er drevet op af et stort antal internationale købere. En del af disse købere er kinesiske samlere, som køber antikke kinesiske effekter tilbage, siger Mette Rode Sundstrøm.

En anden buddha var også under hammeren og blev solgt for 1,2 millioner kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip