Rekordbrand: Støvregn giver Sverige nyt håb om slukning

En let støvregn kan gøre det nemmere for redningstjenesterne at få bugt med den skovbrand, der har hærget i Sverige siden torsdag.

Den værste skovbrand i Sverige i nyere tid har allerede kostet én person livet. Politiet fandt sent mandag et svært forbrændt lig ved byen Stabäck nord for Västerås i Västmanland.

Branden har indtil videre bredt sig over 100 kvadratkilometer, men ifølge redningstjenester giver regnen fornyet håb.

- Luftfugtigheden er højere, hvilket gør, at vi ikke bare forsøger at modstå branden, men rent faktisk kan begynde at bekæmpe den, siger Erik Bergman, der er informationsmedarbejder ved redningstjenesten.

Ifølge ham er brandfolkene i området meget trætte, men de udskiftes jævnligt.

- Vi har fået folk ind fra Gotland, Stockholm, Sörmland, Dalarna og Uppland, men vi kommer til at skulle bruge endnu flere, lyder det.

FN's organisation for kulturarv, Unesco, oplyser, at en verdensarv også er truet af branden. Det drejer sig om Engelsbergs bruk, der blev optaget på listen over verdensarv i 1993.

Begrundelsen var, at "Engelsbergs bruk er et enestående eksempel på et industrikompleks fra 1600- til 1800-tallet".

Karina Lorentzen, retsordfører for SF, appellerer til, at de danske myndigheder hurtigt får samlet mandskab og materiel og sender det af sted til Sverige.

- Det er en desperat situation, hvor branden spreder sig med to kilometer i timen. Det sætter huse og menneskeliv på spil, og det lyder som om, at svenskerne har svært ved at få indkaldt det personale, der er brug for, siger hun i en pressemeddelelse.

Sverige har dog allerede spurgt om hjælp gennem EU's civilbeskyttelsesmekanisme, som er et samarbejdsforum mellem beredskabsmyndighederne i EU-landene.

Medlemslandene kan melde behov ind til en fælles katastrofecentral i Bruxelles, som så forsøger at få de øvrige EU-lande til at stille ressourcer til rådighed.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip