Rekordmange aarhusianere har stemt via brev

Flere aarhusianere end nogensinde før har sat deres kryds via brev forud for tirsdagens kommunalvalg.

Da de sidste brevstemmesteder lukkede lørdag klokken 14, havde i alt 10.008 borgere i kommunen afgivet deres stemme, hvilket er 65 procent flere end ved det seneste byrådsvalg i 2009.

- Der har været en overvældende stor interesse for at brevstemme til byrådsvalget.

- Det er mit håb, at det er et tegn på, at det endelig er lykkedes at knække kurven og få flere til at stemme, siger leder af valgsekretariatet i Aarhus Kommune Lene Hartig Danielsen i en pressemeddelelse.

Således afspejler Aarhus Kommune, hvad der ligner en tendens i resten af landet, hvor et billede af rekordmange brevstemmer tegner sig.

Onsdag viste tal fra 49 af de 98 kommuner, som Kommunernes Landsforening har indsamlet, at dobbelt så mange i gennemsnit har brevstemt i forhold til samme tidspunkt i 2009.

En årsag kan være, at man flere steder i landet har gjort mere for at synliggøre muligheden for at brevstemme. Vælgerne har for eksempel kunnet sætte deres brevkryds i biblioteker, borgerservicecentre og valgbusser.

I Aarhus Kommune har man også gjort en ekstra indsats for at få flere til stemmeurnerne.

Blandt andet har man lanceret kampagner, oprettet brevvalgsteder seks forskellige steder i kommunen og ombygget en bogbus til mobilt stemmested ved væresteder, uddannelsessteder og supermarkeder.

- Vi har gjort en ekstraordinær indsats for at få flere til at stemme. De mange brevstemmer giver tro på, at det har virket. Jeg glæder mig til at se, om vi på tirsdag kan fastholde den store interesse, siger Lene Hartig Danielsen.

Ved byrådsvalget i 2009 var stemmeprocenten i Aarhus 63,7. Ud af 243.776 stemmeberettigede undlod 88.598 vælgere at sætte deres kryds. Det svarer til flere end hver tredje vælger. Blandt de unge under 21 år var det kun hver anden, som stemte.

/ritzau/

 

Dagens Gossip