Rekordmange isbjørne bliver skudt i selvforsvar

Mens 195 lande netop har diskuteret verdens klimaproblemer i Peru, kan konsekvenserne af klimaforandringerne allerede mærkes på flere områder i Grønland.

Mindst 12 isbjørne er blevet skudt i selvforsvar i løbet af årets første ni måneder, viser en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden.

Det er det højeste antal nogensinde, og klimaforandringerne kan lægges til grund, lyder det fra arktisk biolog hos WWF, Charlotte Moshøj, som er hovedmand bag rapporten.

Den smeltende havis betyder nemlig, at isbjørnene opholder sig længere tid på land og længere tid væk fra deres jagtområde på isen, fortæller biologen.

- Mange af isbjørnene, der kommer ind til byen, er udsultede og mindre bange for menneskelig kontakt, fordi de er drevet af et behov for at finde mad, siger hun.

I den østgrønlandske by Ittoqqortoormiit sker det, at isbjørne i perioder kommer tæt på eller helt ind i byen flere gange om ugen.

Isbjørnene bliver eksempelvis tiltrukket af beholdere med kød fra sæl og hvalros til hunde.

De ser ikke mennesker som bytte, men de kan godt se dem som en trussel, forklarer Charlotte Moshøj. Og i flere af de 12 tilfælde fra i år blev bjørnen skudt, fordi den gik til angreb.

- Man har ikke ret til at dræbe en isbjørn, fordi den går i ens kasse med hundemad eller er omkring ens hus, forklarer biologen og uddyber, at der er en kvote for, hvor mange isbjørne, der må dræbes hvert år, og hvis den er opfyldt skal man søge om tilladelse.

- Men hvis der er en isbjørn, der går til angreb på dig, så skyder du først og søger en tilladelse bagefter, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip