Rekordmange krige i verden presser danske asylcentre

Det rekordhøje antal flygtninge i Danmark i år er en naturlig konsekvens af, at der ikke tidligere er set så mange alvorlige væbnede konflikter på kloden, som der er lige nu, siger nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp Rasmus Stuhr Jakobsen.

- Vi ser et fuldstændig exceptionelt antal væbnede konflikter rundt om i verden, der genererer et antal fordrevne, som vi ikke har set i samme størrelsesorden siden Anden Verdenskrig. Der er samlet mere end 51 millioner mennesker, der er drevet på flugt i øjeblikket, siger han.

- Den helt simple, kausale logik er, at når der er krig og kampe, så flygter mennesker. Så med baggrund i et ekstraordinært stort antal krige ser vi tilsvarende stor fordrivelse. Der er en meget direkte sammenhæng, tilføjer Rasmus Stuhr Jakobsen.

Det er første gang nogensinde, at der på samme tid er fire af de såkaldte niveau 3-kriser, som er de mest alvorlige ifølge FN og en række af de førende internationale organisationer. De fire største konflikter er lige nu i Syrien, Irak, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik (CAR).

- Samtidig er der en række andre store konflikter. Der er krig i Ukraine, kampe i Gaza, en million fordrevne i Pakistan, nye kampe i Afghanistan, nye kampe mod ekstreme islamister i Nigeria og så videre.

- Der er de fire meget store konflikter, men altså også en række konflikter ved siden af, som bare har mindre bevågenhed, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Tilstrømningen af asylansøgere til Danmark er den største i 20 år. De officielle tal for august er endnu ikke offentliggjort, men ifølge flere medier kom i alt cirka 2000 ansøgere til Danmark alene den måned. Det svarer til i gennemsnit 65 flygtninge om dagen.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er det kun en meget lille del af verdens flygtninge, der kommer til Europa, og en endnu mindre del af flygtningene der når helt til Danmark.

- Langt de fleste er internt fordrevne i deres eget land eller flygter lige over grænsen til nabolandet, siger nødhjælpschefen fra Dansk Flygtningehjælp.

I september tegner det til, at der vil komme omkring 100 nye flygtninge om dagen til Danmark. Ifølge Udlændingestyrelsen skal man helt tilbage til 1995 - fra tiden under krigen i Bosnien - for at finde lignende tal.

Udlændingestyrelsen arbejder på højtryk for at skaffe indkvartering til flygtningene. Torsdag aften blev presset yderligere forstærket, da byrådet i Halsnæs Kommune besluttede at lukke asylcentret i Auderød i Nordsjælland med plads til 600 asylansøgere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip