Rengøringsarbejdere var ofre for menneskehandel

I en af de første sager om menneskehandel i rengøringsbranchen har politiet rejst tiltale mod to mænd og en kvinde.

Igennem mere end seks år blev ni rumænske statsborgere udnyttet til tvangsarbejde, påstås det i anklageskriftet, som Nordsjællands Politi netop har frigivet.

Gruppen boede under usle forhold i en garage i Helsingør. I nogle tilfælde måtte de arbejde i op til 20 timer i døgnet, hævdes det. Lønnen var mellem 2500 og 5000 kroner om måneden.

Udnyttelsen kunne lade sig gøre, fordi de tiltalte misbrugte deres autoritet og truede arbejderne med repressalier, hedder det.

Desuden blev seks af rumænerne på samme måde udsat for menneskehandel i nogle måneder i 2012, da de var anbragt i Fredericia og herfra også var beskæftiget med rengøring.

I begge perioder skal de tiltalte havde sørget for at fragte rumænerne til og fra arbejdspladserne.

To af de tiltalte har været varetægtsfængslet siden juni. Disse to mænd på henholdsvis 36 og 52 år har nægtet sig skyldige.

Ved grundlovsforhøret i sommer havde de kun latter og skuldertræk til overs for politiets påstande, rapporterede Frederiksborg Amts Avis dengang. Også en 30-årig kvinde er anklaget i sagen.

Oprindeligt drejede politiets sigtelse sig om op mod 50 personer, der skulle have været udnyttet, men straffesagen handler altså om et mindre antal.

Den 52-årige mand tiltales også særskilt for grov vold mod en af de rumænske kvinder, der blev skåret to gange i højre underarm.

Manden hævdes at have sagt, at han ville skære armen af kvinden, hvis hun ikke ville stjæle for ham.

Desuden anklages de tre for åger - de skal have udnyttet arbejdernes økonomiske og personlige vanskeligheder og manglende indsigt i danske forhold til at tilegne sig næsten en halv million kroner.

Det var løn fra Forenede Service, ISS, Den Hvide Tornado og andre firmaer, lyder det i anklageskriftet.

Den usædvanlige sag vil blive oprullet over cirka 10 dage i februar og marts i Retten i Helsingør.

/ritzau/

 

Dagens Gossip