Rentestigning sænker risiko for københavnsk boligboble

Priserne på ejerlejligheder i København er skudt kraftigt i vejret de seneste år og måneder, og derfor frygter mange en boligboble magen til den, som brast for knap 10 år siden og sendte priserne voldsomt nedad igen.

Men de seneste måneders rentestigninger kan være den medicin, der får boligfeberen til at fortage sig en smule og dæmpe alarmklokkernes bimlen.

Det vurderer Nykredits boligøkonom Joachim Borg Kristensen.

- Vi så nogle massive prisstigninger i begyndelsen af året, som for en stor dels vedkommende skyldtes det ekstremt lave renteniveau omkring to procent.

- Men på det seneste er den effektive boligrente røget over tre procent, hvilket gør finansieringen dyrere og dermed kan tage toppen af fremgangen, siger han.

Set over de seneste tre et halvt år er kvadratmeterpriserne øget med mellem 30 og 40 procent i de københavnske bydele og på Frederiksberg.

Dermed har priserne nået 2006-niveau, og det har selvfølgelig fået økonomer til at overveje, om situationen fra den seneste boligboble er på vej til at gentage sig.

Der er dog nogle markante forskelle, minder Joachim Borg Kristensen om.

- For det første lå renteniveauet dengang på fem-seks procent, hvor de i dag altså ligger på tre procent.

- Og så er der fortsat vækst i antallet af handler. Hvor man allerede i 2005 oplevede, at handelsaktiviteten dalede, fordi folk efterhånden blev "priset" ud af markedet, er det tilsyneladende ikke tilfældet endnu, siger økonomen.

Han minder i øvrigt også om, at inflationen og en reallønsstigning på ni procent i forhold til 2006 også betyder, at man ikke kan sammenligne priserne dengang og nu.

Nykredit forventer, at boligrenten det kommende år vil stige svagt i en takt, der i sig selv ikke vil påvirke boligmarkedet i mærkbar grad.

/ritzau/

.

Dagens Gossip