Renzi taler dunder: EU ville tage en kedelig selfie

Italiens socialdemokratiske premierminister, Matteo Renzi, taler om selfies, græske og romerske filosoffer, EU's sande værdier og om at genvinde værdigheden og den europæiske sjæl, da han onsdag besøger EU-Parlamentet for at gøre rede for sine prioriteter de næste seks måneder.

1. juli blev det nemlig Italiens tur til at overtage det roterende EU-formandskab efter Grækenland.

Dagen efter er horder af fotografer ved at falde over hinandens lange linser, da den populære, unge premierminister sætter sig til rette i parlamentet og lægger talepapiret fra sig.

- Lad mig stille et spørgsmål. Hvis EU skulle tage en selfie i dag - hvordan ville det billede så se ud? Vi ville se et træt ansigt. Det ville være en kedelig selfie. Det er forståeligt, for verden uden for flytter sig meget hurtigt, siger han.

Og det kan europæerne bruge som en chance til at forstå, "hvad fremtiden kræver af os", siger Renzi i en lidenskabelig appel til EU's borgere om at være dynamiske og reformparate.

For selvom økonomisk politik ingenlunde skal undervurderes, er det vigtigt at genfinde den europæiske sjæl og tørre trætheden af EU's ansigt, mener den italienske regeringschef oven på det nylige EU-parlamentsvalg, hvor EU-skeptikerne gik stærkt frem.

Mens Grækenland overrækker Italien formandskabet, siger Renzi, tænker ingen på historien, på græsk og romersk filosofi og de store europæiske tanker, der er vores fælles fortid.

- Nej, vi tænker på den finansielle struktur. For den økonomiske krise har efterladt et dybt ar i os alle sammen, siger han.

Derfor er vækst en af de vigtigste prioriteter for det italienske formandskab.

- Uden vækst har vi ingen fremtid. Verden bevæger sig dobbelt så hurtigt som EU i øjeblikket. Vil vi nå den eller ej, spørger den 39-årige Renzi retorisk.

En stærk europæisk udenrigspolitik er en anden prioritet, som Renzi lægger vægt på i sin præsentation for det nyvalgte EU-parlament.

Kriser i Mellemøsten og Nordafrika resulterer i store flygtningestrømme til EU, siger han, og derfor skal vi også tage os af verden udenfor og ikke lukke os inde bag en mur.

Tusinder af bådflygtninge søger til Italien via Middelhavet, og den italienske regering har længe presset på for mere fælles fodslag i EU's håndtering af flygtningeproblematikken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip