Republikanere vil blokere valg af højesteretsdommer

Skrevet af admin

23/02/2016

Dagens topnyheder

Det amerikanske senat vil ikke godkende en kandidat til den ledige plads i Højesteret, som bliver indstillet af præsident Barack Obama.

Det slår lederen af det republikanske flertal i senatet, Mitch McConnell, tirsdag fast.

I Senatet medgav McConnell, at Obama ifølge forfatningen har ret til at foreslå en afløser for dommer Antonin Scalia, der døde tidligere på måneden.

Men han tilføjede, at selv vicepræsident Joe Biden i 1992 argumenterede for, at man bør udskyde udnævnelsen af en højesteretsdommer i et valgår.

- Præsidenter har ret til at komme med en kandidat, ligesom Senatet har sin forfatningsmæssige ret til at give eller tilbageholde sin godkendelse. I dette tilfælde vil Senatet tilbageholde den, siger McConnell ifølge AFP.

- Senatet vil på behørig vis vende tilbage til emnet, når den amerikanske befolkning til november har truffet den beslutning, som den allerede begyndt at træffe i dag, tilføjer han med henvisning til præsidentvalget 8. november.

Demokraternes leder i Senatet, Harry Reid, var hurtig til at fordømme McConnells holdning og kaldte den "obstruktion på steroider". Han ser udtalelsen som bevis på, at Republikanerne i Senatet bliver dirigeret af præsidentkandidaterne Donald Trump og Ted Cruz.

- Tiden med sund fornuft og kompromiser er ovre, siger den demokratiske senator.

Joe Biden har tidligere sagt, at han i 1992 svarede på et hypotetisk spørgsmål, da der på det tidspunkt ikke var nogen ledige pladser som dommer i Højesteret.

Dommerne i Højesteret er politisk udpeget, og Antonin Scalia, der blev udnævnt af Ronald Reagan, var en af de mest konservative dommere i landets historie.

Men med hans død står stillingen lige med fire liberale og fire konservative dommere. Dermed bliver den nye dommer, der skal udnævnes, tungen på vægtskålen, og udnævnelsen kan få betydning mange år frem i tiden.

/ritzau/Reuters