Republikanere vil sagsøge Obama for lovfifleri

Barack Obama kan se frem til at få et usædvanligt sagsanlæg på halsen.

Repræsentanternes Hus, som domineres af Republikanerne, har onsdag banet vejen for at lægge sag an mod den amerikanske præsident i forbindelse med Obamas omstridte sundhedsreform.

Republikanerne mener, at præsidenten overskred sine magtbeføjelser, da han vedtog reformen, der er kendt som Obamacare.

I en afstemning sagde et flertal på 225 over for 201 medlemmer i Repræsentanternes Hus ja til, at advokater kan forberede sagsanlægget under en fem uger lang sommerferie, der begynder fredag.

Sagen ventes at generere debat i månedsvis op til midtvejsvalget i november. Valget kommer til at fastlægge, hvem der får magten i Kongressen.

Sagsanlægget vil formentlig komme til at fokusere på, at Obama har overskredet sine beføjelser som præsident, da han personligt ændrede dele af sundhedsreformen.

Republikanerne anklager præsidenten for at have forbrudt sig mod den amerikanske forfatning ved at omgå Kongressen i processen.

- Denne regering har direkte omskrevet loven uden at følge den konstitutionelle proces, siger Republikanernes Pete Sessions, der står i spidsen for udvalget for forretningsorden i Repræsentanternes Hus.

Den stærkt omstridte reform, som Republikanerne modsætter sig, fordi de ser den som et drastisk regeringsindgreb i almindelige borgeres frihed, kræver, at de fleste amerikanere har sygesikring. I modsat fald risikerer de en bøde.

Demokraterne kalder sagsanlægget for et politisk motiveret spild af skatteydernes penge.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip