Republikanerne om Obamas nye klimamål: Urealistisk

- Urealistisk.

Sådan betegner den nyudpegede flertalsleder i Senatet i USA, Mitch McConnell fra Republikanerne, den aftale, som præsident Obama præsenterede onsdag under et besøg i Kina.

Her sagde Barack Obama, at USA vil nedbringe sit udslip af drivhusgasser med op til 28 procent i 2025 i forhold til niveauet i 2005. Men det har ingen gang på jord, lyder det fra Mitch McConnell.

- Denne urealistiske plan, som præsidenten vil overlade til sin efterfølger, vil blot sikre højere el-priser og langt færre job. Vores økonomi kan ikke holde til præsidentens ideologiske krig mod kul, som vil øge presset på familier i middelklassen og på de hårdt pressede minearbejdere, siger han.

Aftalen, som præsident Obama har lavet i hemmelige forhandlinger med Kinas præsident, Xi Jinping, svarer til, at USA reducerer udledningen dobbelt så hurtigt, som målet har været i perioden 2005 til 2020.

Efter midtvejsvalget i sidste uge sidder Republikanerne på flertallet i begge Kongressens kamre, og det kan gøre det særdeles svært for Obama at få gennemført miljø- og klimalovgivning, medmindre han udsteder dekreter på området.

Meget af den lovgivning på klimaområdet, som han indtil nu har fået igennem, er sket på samme måde, da Republikanerne har brugt sit flertal i Repræsentanternes Hus til at spærre for lovene.

Selv kalder Obama aftalen for historisk.

- Det er et ambitiøst, men realistisk mål.

- Det er en stor milepæl i forholdet mellem Kina og USA, og det viser, hvad vi kan opnå, når vi arbejder sammen. Vi opfordrer alle lande til at være ambitiøse og arbejde på tværs af tidligere konflikter, siger han på et pressemøde med Xi Jinping i Kina.

Kina har med aftalen sat mål for, at landets CO2-udledning skal stoppe med at stige i 2030. Det er første gang nogensinde, at Kina sætter et officielt mål for udledningen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip