Republikanerne tager igen magten i Repræsentanternes Hus

Flertallet af politikerne, der efter midtvejsvalget kan sætte sig på stolene i Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres, er republikanere.

Det skriver flere amerikanske medier, som forudser, at magten - ganske som ventet - forbliver på oppositionens hænder. Nogle medier spår, at flertallet mod præsident Barack Obama og hans parti, Demokraterne, bliver større.

NBC News rapporterer i sin forudsigelse, at 242 pladser ud af de i alt 435 sæder i Repræsentanternes Hus vil gå til republikanske politikere, mens Demokraterne må nøjes med at gøre krav på 193 pladser. Tallene er udregnet med en fejlmargin på plus/minus otte pladser.

En lidt mere forsigtig prognose kommer fra CBS News, som spår, at mindst 226 pladser kommer til at være i republikansk favør, mens mindst 171 pladser vil gå til Demokraterne.

Dermed beholder Republikanerne magten i denne del af Kongressen i de sidste to år af Obamas præsidentperiode.

Det republikanske flertal blev etableret ved midtvejsvalget i 2010 og har ikke ændret sig siden.

Samtlige 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus er på valg. Det er de hvert andet år.

I den nuværende forsamling råder Republikanerne over 233 pladser, mens Demokraterne har 199. Tre pladser er ubesatte.

Det var på forhånd forventet, at Republikanerne vil bevare flertallet og måske endda udbygge det.

Hidtil har Demokraterne i kraft af sit flertal i Senatet kunnet blokere lovforslag fra det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus. Derfor er kampen om Senatet afgørende for magtfordelingen mellem præsident Obama og Kongressen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip