Republikansk flertal vedtager budget i Kongressen

For første gang i seks år vil den amerikanske kongres vedtage et budget med opbakning fra et republikansk flertal i begge kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

Republikanerne, der vandt flertallet ved midtvejsvalget sidste år, stemte torsdag lokal tid det nye budget igennem med et klart flertal i Repræsentanternes Hus, og i næste uge ventes Senatet at gøre det samme.

Budgettet lægger op til at eliminere USA's store statsunderskud i 2024 ved at skære dybt i en række sociale programmer. Samtidig øges udgifterne til militæret med næsten 40 milliarder dollar næste år svarende til over 260 milliarder kroner.

226 stemte for budgettet i Repræsentanternes Hus, mens 197 stemte imod. Ingen fra Demokraterne stemte for, mens 14 republikanere stemte imod, men det truede ikke flertallet.

Der er lagt op til besparelser for 5,3 billioner dollar over de næste ti år. Det kommer i særlig grad til at gå ud over sociale programmer, der er målrettet fattige, uddannelse og infrastruktur - og det indeholder ingen skattestigninger.

Republikanerne kalder det for det første budget i balance siden 2001.

- Det vil ikke kun få styr på Washingtons finanspolitik, men bane vejen for en højere økonomisk vækst, flere job og flere mulighed, siger formanden for den republikanske budgetkomité, Tom Price.

Demokraternes kalder påstanden om, at budgettet er afbalanceret for "falsk".

- Denne aftale bruger særlige trick for at skabe balance i budgettet, og det sker på bekostning af de fattigste, middelklassen og de ældre medborgere, lyder det fra Bill Pascrell, demokratisk kongresmedlem fra New Jersey.

Mens de fleste af besparelserne formentlig ikke bliver til virkelighed, fordi budgettet kan blive overtrumfet senere, åbner det for, at Republikanerne kan tage et særligt budgetredskab i anvendelse, som vil gøre det lettere at ophæve eller erstatte dele af Obamacare.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip