Republikansk leder: Obama har tabt debat om Iran-aftale

09/09/2015 19:41

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Formanden for Republikanerne i Repræsentanternes Hus, John Boehner, siger, at præsident Barack Obama har tabt diskussionen om atomaftalen med Iran, og han sværger, at det konservative parti vil arbejde for at få stoppet den.

- Lad mig sige det som det er: Det er en dårlig aftale, og de fleste amerikanere er modstandere af den. Jeg mener, at præsidenten har tabt diskussionen. Han tabte den i det øjeblik, at han gik ind på at lade Iran forblive på den vej, hvor landet er ved at udvikle atomvåben, siger Boehner.

Republikanere i begge Kongressens kamre er imod aftalen, og en del demokrater støtter den heller ikke. Men Obama har vundet tilstrækkelig støtte til, at den vil overleve ved en pludselig afstemning.

Hillary Clinton forsvarer aftalen, som er et stort emne i præsidentvalgkampen. Hun insisterer på, at USA aldrig vil tillade, at iranerne udvikler atomvåben.

Som præsident vil jeg gøre alt, hvad der er nødvendigt for at beskytte USA og vore allierede. Jeg ville ikke tøve med militær indgriben, hvis Iran forsøger at få en atombombe, siger hun.

- USA skal være parat til om nødvendigt at genindføre sanktioner mod Iran, hvis det er nødvendigt.

Men Clinton siger, at selv om aftalen har fejl og svagheder, så er den fortsat stærk - og kun en begyndelse på "en lang proces."

- Er den fuldkommen? Selvfølgelig ikke. Ingen aftale af denne karakter er nogensinde fuldkommen. Men er det en stærk aftale? Ja, det er det, siger Hillary Clinton, som var Obamas udenrigsminister i hans første regeringsperiode.

Irans præsident, Hassan Rouhani, siger, at han er parat til at forhandle løsninger på internationale kriser med alle verdens lande, også USA. Men Irans øverste leder, ayatollah Khamenei, sagde onsdag, at han ikke vil tillade yderligere forhandlinger med USA.

/ritzau/Reuters