Respekter hende - spred ikke dette billede på Facebook

Den 22-årige amerikanske eks-gymnast, Shawn Machel Johnson, der sagde farvel til bommen og rampelyset, efter en skade i 2012, er ikke begejstret over at være blevet offer for billedemanipulering. Det skriver den svenske avis Metro.

Igenem en længere periode har et manipuleret og stødende billede af Shawn Johnson, som har fået OL-guld om halsen og andre store medaljer, floreret på Facebook. På billedet er hendes gymnastikdragt gået i stykker, mens hun er i gang med en øvelse med spredte ben. Og hendes underliv er total blottet.

Læs også: Loppe-kendis vækker harme med jobopslag: - Vi holder ikke pauser, ryger eller skider i arbejdstiden 

Ifølge Metro er billedet taget af BBC ved finalen i Beijing i 2008, hvor Shawn Johnson var 16 år, og er siden blevet manipuleret, således at hun fremstår bundløs. Allerede i 2013 dukkede det manipulerede billede op på forskellige pornosites  på nettet og blev brugt som lokkemad, for at få folk til at klikke og dermed blive ført videre til spamsider.

Det fungerer ved, at svindlerne lover at vise en film med Shawns bare underliv, hvis man klikker. I stedet bliver man ført videre til en side, hvor du er nødt til at udfylde personlige oplysninger for at se filmen, som viser sig ikke at findes. Med dine personlige oplysninger tjener svindlerne penge på at videresælge dem. Derudover deles linket automatisk på din Facebookside.

Læs også: Dette nøgenbillede redder sportsstjerne fra kræft

Det samme skete, efter flyene MH370 og MH17 styrtede ned, og efter Robin Williams begik selvmord. Her forsøgte svindlere også at lave penge på en falsk video, som skulle vise Robin Williams afskedsbrev.

Redaktør for sociale medier på svenske Metro, Jack Werner, fortæller, at man sagtens kan undgå at dele billedet.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

"Det er bare at lære at genkende advarselstegn og aldrig klikke på noget, der bærer dem. Hvis ikke for din egen skyld, så for dine venner, som er tvunget til at se dine Facebook-posts", oplyser Jack Werner til Metro.       

Den 1,45 cm høje og 41 kilo lette gymnast vandt som 15-årig OL-guld i kunstnerisk gymnastik ved VM i Stuttgart i 2007. Og hun nappede også guld i bom ved OL i Beijing i 2008. 

Se billedet af Shawn Johnson, som det oprindeligt så ud: